Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Bralci izbrali najboljšo knjigo Agathe Christie

Deli na:
Bralci izbrali najboljšo knjigo Agathe Christie

Foto: The Numbers

Kriminalni roman Agathe Christie And Then There Were None so bralci po vsem svetu ocenili kot najboljšo avtoričino knjigo. Glasovanje je potekalo ob 125. obletnici rojstva britanske kraljice kriminalk. Knjiga je v slovenskem prevodu kot Deset zamorčkov izšla leta 1967, pred desetimi leti pa še pod naslovom In potem ni bilo nikogar več.

V raziskavi, ki so jo pripravili ob praznovanja avtoričinega rojstva 15. septembra, je sodelovalo več kot 15.000 bralcev, od katerih jih je več kot 3200 za najljubšo knjigo izbralo And Then There Were None iz leta 1939, so sporočili iz založbe Mladinska knjiga.

V ospredju zgodbe je deset ljudi, ki se na povabilo gospoda in gospe Owen zberejo na skrivnostnem otoku Soldier Island. Posamezniki, ki se med seboj ne poznajo, ob prihodu na otok izvedo, da sta njihova gostitelja zadržana, zato se jim bosta pridružila čez dan ali dva. Pri večerji jih prekine glas z gramofonske plošče, ki vsakega izmed navzočih obtoži prikrivanja hudega zločina. Takoj po večerji umre mladi Anthony Marsden, a njegova smrt je le uvod v serijo umorov.

Knjiga je v slovenščini prvič izšla v prevodu Jožeta Voznyja pri Prosvetnem servisu, za prevod, ki je izšel pri založbi Učila, je poskrbela Vera Boštjančič Turk.

Agatha Christie (1890-1976) se je v Guinnessovo knjigo rekordov zapisala kot prodajno najuspešnejša pisateljica vseh časov. Njena dela so prodali v okoli dveh milijardah izvodov. Velja tudi za najbolj prevajano avtorico, saj naj bi bila njene knjige prevedene v več kot 100 jezikov. Mojstrski zapleti v več kot 80 romanih so privlačni za vse ljubitelje dobre kriminalke.

Glasovanje je bil le eden izmed številnih projektov in dogodkov, s katerimi so letos že in še bodo obeležili avtoričino obletnico rojstva. Konec avgusta so v londonski Bankside Gallery odprli razstavo doslej v javnosti neznanih fotografij, ki prikazujejo slovito pisateljico, med 11. in 20. septembrom pa bodo avtorici v spomin pripravili poseben mednarodni festival.