Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Božič in Taljat za konec skupne poti sedma

Deli na:
Božič in Taljat za konec skupne poti sedma

Luka Božič in Sašo Taljat - Foto: Arsen Perić

Slovenska kanuista Luka Božič in Sašo Taljat sta na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Tacnu na svoji zadnji skupni tekmi osvojila sedmo mesto med dvojci.

Primorca, lani evropska podprvaka v Liptovskem Mikulašu, sta v finalu z enim dotikom zaostala 3,14 sekunde za zmagovalcema, Francozoma Pierrom Piccojem in Hugom Bisojem. Srebro sta osvojila Poljaka Andrzej in Filip Brzezinski, ki sta zaostala 0,87 sekunde, bron pa Čeha Jonas Kaspar in Marek Šindler, ki sta imela 0,98 sekunde zaostanka.

"Pokazala sva, da sva še vedno sposobna priti visoko. Z dopoldanskim polfinalom sva že dosegla cilj, v finalu pa sem užival, kot že dolgo ne. Res lep zaključek kariere v C2. Najina celotna kariera mi bo ostala v spominu, delala sva za velike tekme, na katerih sva imela tudi uspehe. Konec koncev imava dve kolajni z evropskih, dve s svetovnih prvenstev. Skupaj s trenerjem Dejanom Testenom smo peljali lepih več kot deset let," je ob slovesu od dvoseda povedal Božič, ki se zdaj posveča posamični konkurenci in bo tudi v nedeljo veslal v polfinalu EP.

Njegov dosedanji partner v čolnu Taljat se strinja, da je bil to lep sloves od C2. "Tako kot pred vsako tekmo sem bil tudi tokrat malo živčen. Posebej, ker je bila zadnja. Želela sva se res pokazati v dobri luči in sva z nastopom zadovoljna," je povedal Taljat, ki je poudaril še največji čar tega, kar jima je uspevalo v zadnjem desetletju.

"Znati moraš krmariti skozi vse težave, ki jih imaš na poti. Ljudje po televiziji vidijo samo uspehe, ne pa vsega garanja, tega kar je v ozadju, vseh kletvic na treningih, vseh slabih dni ... Največji čar je to, da si po vsem tem sežeš v roko in si zadovoljen drug z drugim," je še dodal Taljat, ki kljub slovesu od C2 še vedno trenira vsakodnevno. "Ni se veliko spremenilo, razen tega, da v dvojcu ne bova več z Luko skupaj nastopala na mednarodnih tekmah," je zaključil Taljat.

Že pred tekmo dvojcev je kajakaš Peter Kauzer osvojil šesto mesto. Kauzer tako ostaja pri naslovu evropskega prvaka iz leta 2010 in dveh naslovih podprvaka stare celine iz let 2005, ko je bilo prvenstvo tudi v Tacnu, in 2007.



Kauzer je v finalu za zmagovalcem, Poljakom Mateuszem Polaczykom, zaostal 1,63 sekunde. Drugi je bil Poljakov rojak Dariusz Popiela, ki je imel 0,57 sekunde zaostanka, tretji pa branilec naslova, Čeh Jiri Prskavec. Ta je za Polaczykom zaostal 0,97 sekunde. Že v polfinalu je s 25. časom izpadel Martin Srabotnik, Žan Jakše pa je obtičal že v kvalifikacijah.

"S tako vožnjo in dvema napakama si ne bi niti zaslužil biti na stopničkah. Po slabem začetku je bilo nato v redu skoraj do konca, kjer pa sem najprej v protitočnih vratcih 'nizko padel', na koncu pa me je še rola ustavila in sem izgubil vsaj sekundo in pol v primerjavi z drugimi. S takšnimi napakami na taki dirkaški progi, kakršna je bila danes, nimaš kaj praskati. Pač, konkurenca je preveč izenačena. To je bil danes očitno moj maksimum, očitno so bili drugi danes boljši," je po tekmi povedal Kauzer, ki pa še vedno verjame vase.

"Na vsaki tekmi sem sposoben biti v vrhu, ampak moram pokazati tisto, kar znam. Zaenkrat se dobro počutim, zdrav sem tudi. Razočaranje bo minilo, iz tega se bom nekaj naučil za naslednje tekme," poudarja Hrastničan, ki ga za razliko od mnogih nogomet ne more spraviti v dobro voljo. Drevi je namreč na voljo finale lige prvakov med Juventusom in madridskim Realom, o čemer se je veliko govorilo tudi ob tacenski progi.

"Nisem ravno nogometni tip, na živce mi gre, ko se toliko omenja nogomet. Največ mi pomeni družina, torej žena in hčerka, le onidve me lahko spravita v dobro voljo. Nihče drugi," pravi Kauzer.

Kolajne so danes podelili tudi kanuistkam, zlato si je priveslala Britanka Kimberley Woods, ki je za 2,59 sekunde ugnala Čehinjo Terezo Fišerovo in za 5,88 sekunde Avstrijko Nadine Weratschnig. Alja Kozorog je bila 12., Nina Bizjak 18., Lea Novak pa je izpadla v kvalifikacijah.