Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Boris Johnson je "zelo ponosen", da je potomec švicarske mumije

Deli na:
Boris Johnson je "zelo ponosen", da je potomec švicarske mumije

Britanski zunanji minister Boris Johnson vedno znova preseneča s svojimi nepremišljenimi izjavami. - Foto: Reuters

Švicarski strokovnjaki so po več desetletjih razvozlali identiteto najbolj znane švicarske mumije - baselske mumije.

Ob tem so ugotovili, da je znan tudi njen potomec - britanski zunanji minister Boris Johnson, so sporočili iz prirodoslovnega muzeja v Baslu. Johnson je že izrazil ponos, da je potomec znane mumije.

Mumificirane ostanke ženske so našli leta 1975 med obnovitvenimi deli v gotski cerkvi Barfüsser v Baslu. Kasneje so ugotovili, da gre za posmrtne ostanke Anne Catharine Bischoff, pastorjeve soproge, ki je živela med letoma 1719 in 1787 v Baslu.

Ob pomoči zgodovinskih dokumentov, paleoantropologov in vzorcev DNK so raziskovalci sedaj prišli do presenetljivega odkritja. Ugotovili so, da je britanski zunanji minister Johnson njen "pra-pra-pra-pra-pra-pravnuk", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do ugotovitve so prišli po tem, ko so pred dvema letoma našli zgodovinske dokumente, ki so kazali na možne povezave med mumificiranim truplom in omenjeno pastorjevo ženo. Nato so začeli iskati njene še žive potomce, da bi izvedli genetske poskuse s pomočjo vzorcev sline.



Strokovnjak Albert Zink, ki se je proslavil leta 1991 z raziskavami mumije Ötzi, ki so jo našli na alpskem ledeniku, je iz njenega prsta na nogi uspel pridobiti DNK.

Čeprav sta samo dva od njenih sedmih otrok preživela, ena od dveh hčerk pa ni imela otrok, so raziskovalci uspeli najti njene potomce, ki še danes živijo v Bernu. Njeno identiteto so nato na podlagi analize sline potrdili z 99,8-odstotno gotovostjo.

Anna Catharina Bischoff naj bi imela sifilis, saj so v njenem truplu našli visoko vsebnost živega srebra, s katerim so do 19. stoletja zdravili sifilis. Tovrstno zdravljenje je bilo pogosto smrtonosno za bolnike, je pa v primeru bernske mumije pomagal pri ohranitvi trupla, navaja dpa.

"Zelo sem vznemirjen, ko sem slišal o svoji pokojni prababici 'mumiji' - pionirki na področju zdravljenja spolnih bolezni," je Johnson zapisal na Twitterju. Dodal je: "Zelo ponosen".