GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Bob Dylan končno prevzel Nobelovo nagrado

Deli na:
Bob Dylan končno prevzel Nobelovo nagrado

Foto: Reuters

Ameriški rocker Bob Dylan, ki je bil oktobra lani razglašen za Nobelovega lavreata za literaturo, je v soboto zvečer vendarle prevzel diplomo in medaljo, ki mu na podlagi priznanja pripadata, je sporočila Švedska kraljeva akademija.

Nagrado so mu izročili na zasebni slovesnosti v Stokcholmu, v navzočnosti 12 članov akademije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Razpoloženje je bilo veselo, tekel je šampanjec," je o dogajanj na blogu zapisala sekretarka akademije Sara Danius.

Dylan sicer ta konec tedna koncertira v Stockholmu. Decembrske podelitve nagrad se ni udeležil, je pa poslal zahvalni govor, ki so ga tudi prebrali.

Velika pričakovanja so vladala okrog datuma, ko naj bi Dylan izvedel predavanje, ki je pogoj za izročitev finančnega dela Nobelove nagrade, vrednega okrog 830.000 evrov. Tuji mediji poročajo, da pevec predavanja ne bo izvedel v živo, na akademiji pa pričakujejo, da jim bo poslal posnetek. To mora storiti do 10. junija.

Daniusova je dodala, da so v preteklosti že nekateri drugi Nobelovi nagrajenci akademiji posredovali posnetke svojih predavanj. Med njimi je to leta 2013 storila tudi kanadska pisateljica Alice Munro. Naziv Nobelovega nagrajenca Dylanu pripada, ne glede na to, ali bo svoje predavanje posredoval ali ne.

Dylan je prvi tekstopisec, ki je prejel to prestižno nagrado. Pred tem, ko se ni udeležil decembrske podelitve nagrad, je nekoliko prahu dvignil s tem, ko se je ob razglasitvi nagrade zavil v molk in nato po nekaj dnevih sporočil, da je ob novici "ostal brez besed".

Iz različnih razlogov se podelitve Nobelovih nagrad za književnost niso udeležili tudi nekateri prejšnji dobitniki, med njimi Doris Lessing leta 2007 zaradi visoke starosti, Harold Pinter leta 2005, ker je bil hospitaliziran, in Elfriede Jelinek leta 2004 zaradi socialne anksioznosti.