kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Bo "merkeln" beseda leta med mladimi Nemci?

Deli na:
Bo "merkeln" beseda leta med mladimi Nemci?

Foto: Reuters

V nemškem podjetju Langenscheidt, ki izdaja slovarje, so že pred leti prišli na idejo, da bi lahko začeli sestavljati seznam novih besed in izrazov, ki jih vsakodnevno izumljajo najstniki. Ideja je zaživela, seznam pa so dopolnili še z izborom "naj mladostniške besede leta". Letos se zmaga nasmiha besedi "merkeln".

Nove besede predlagajo mladi Nemci na spletu, v podjetju nato pripravijo seznam 30 najboljših, sledi spletno glasovanje, nato pa zmagovalko iz prve deseterice izbere žirija, pojasnjuje bruseljski spletni bilten in časnik Politico.

Letos je - s kar tretjino vseh doslej oddanih glasov - prepričljivo v vodstvu beseda "merkeln", ki jo je več kot očitno navdahnila nemška kanclerka Angela Merkel.

A čeprav je ta med Nemci na splošno zelo priljubljena in se že celo ugiba o njenem še četrtem zaporednem mandatu na čelu vlade v Berlinu, beseda "merkeln" tega ne odraža.

Gre namreč za glagol, ki pomeni biti nesposoben sprejemati odločitve ali podajati jasna mnenja in se uporablja za ljudi, ki preprosto so nekje, ne da bi dejansko kaj delali.

Na letošnjem seznamu so sicer med drugim še besede "Smombie", "Earthporn" in "rumoxidieren". "Smombie" je kombinacija besed "zombi" in "smart phone" ter pomeni nekoga, ki med vožnjo zavzeto telefonira in ne spremlja dogajanja na cesti. "Earthporn" pomeni lepo pokrajino, "rumoxidieren" pa bi lahko v slovenščino prevedli kot "kulirati se".

Izbor besede leta bo sicer trajal do konca oktobra, tako da se lahko seveda vse še spremeni.

Med zmagovalci v minulih letih sta bili besedi "yolo", nekakšna kratica za izraz "you only live once" oziroma živi se samo enkrat, in "swag", skrajšano od "swagger", kar pomeni bahati se.

Načeloma je edini pogoj, da gre stoodstotno za besedo mladih. Kljub temu so letos prvič s seznama odstranili eno od besed, in sicer besedo "Alpha-Kevin", ki pomeni najneumnejši od vseh. Kot so namreč pojasnili organizatorji, namen izbora nikakor ni diskriminirati določeno osebo.