pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Bližajo se Noči v stari Ljubljani

Deli na:
Bližajo se Noči v stari Ljubljani

Noči v stari Ljubljani. - Foto: Bobo

Ustanovi Imago Sloveniae - Podoba Slovenije je kljub trenutni krizi uspelo pripraviti program 32. mednarodnega festivala Noči v stari Ljubljani, ki se bo začel v četrtek. Največji poulični festival v prestolnici bo v treh dneh po tradiciji napolnil staro mestno jedro s kulturnim utripom. Tema letošnje izvedbe so tradicijski zvoki sodobnosti.

"Kultura je eno od področij, ki ga je aktualna kriza še posebej prizadela, zato smo se odločili, da letos podpremo predvsem domače umetnike. Tako bo moč prisluhniti nekaterim našim najboljšim izvajalcem in izbranim tujim glasbenikom, ki živijo v Sloveniji. Program pa bo začinilo tudi nekaj vrhunskih tujih zasedb," je v sporočilu za javnost napovedal direktor ustanove Janoš Kern.

Noči v stari Ljubljani bodo postregle s 23 dogodki na šestih prizoriščih mestnega jedra, na katerih bo nastopilo preko 100 glasbenikov iz 12 držav. Tema so tradicijski zvoki sodobnosti. Vzporedno se bo prepletalo več programskih linij etno, jazz in klasične glasbe s poudarkom na glasbenih praksah, ki tradicijske vplive prelivajo v sodobne zvočne forme.

Kot so sporočili organizatorji, bo velik del programa vključeval manjšinske glasbenike, saj je bo s programsko rdečo nitjo festivala tudi tokrat povezoval mednarodni večdisciplinarni simpozij Glasba in manjšine, ki ga ob 20-letnici študijske skupine za glasbe manjšin pri Mednarodnem združenju za tradicijsko glasbo (ITCM) pripravljajo v sodelovanju z oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Glasbenonarodopisnim inštitutom ZRC SAZU in KED Folk Slovenija.

Festival bo v četrtek ob 20. uri na osrednjem odru na Novem trgu odprla italijansko-srbska zasedba Mi Linda Dama, ki s sefardskimi zgodbami ustnega izročila, odetimi v preplet andaluzijskih melodij in arabskih ritmov, ustvarja bogato glasbeno-plesno izkušnjo.


V nadaljevanju bodo Noči v stari Ljubljani ponudile tango v sodobni preobleki z mednarodnim projektom Tori Tango uveljavljenega harmonikarja Jureta Torija, s prav tako mednarodnim projektom Slovena Voices bo nastopila interpretka ljudskega petja Zvezdana Novaković, virtuoz na harmoniki Marko Hatlak pa bo nastopil s svojo Kapobando.

V duhu južnejših ritmov Andaluzije bo ob flamenko plesalki Ani Pandur zaigral Vito Mareence Flamenco Duo, Mascara Quartet bo popeljal v svet portugalskega fada, zasedba Lasanthi pa v indijsko klasično glasbo. Nastopila bo tudi mednarodna zasedba The JigDoll Ensemble večkrat nagrajene britanske folk glasbenice Hannah James.

Med izvajalci bodo tudi skladatelj Aldo Kumar z zasedbo Anbot, Nova Schola Labacensis z večerom grškega bluesa ter skladatelj in violinist Matija Krečič, ki bo premierno predstavil svojo novo ploščo Cut / Rez. Nastopili bodo še JUNEsHELEN & Alja Petric: Zvočne krajine - Spevi & Arije, Acamar Trio, JG3O in drugi.

Ob simpoziju bosta festival spremljala Knjižnica pod krošnjami na več lokacijah in ulični Kreativni laboratorij na Gornjem trgu. Festival bo potekal tudi v primeru dežja, ker ga želijo približati čim širšemu krogu poslušalcev, pa bo tudi tokrat brezplačen.

Po prepričanju organizatorjev je umetnost v teh kriznih časih še zadnje zatočišče lepote in miru, zato se jim zdi pomembno, da se kulturno dogajanje nadaljuje. Kot so še zapisali v sporočilu, so se Noči vsa leta financirale predvsem s sredstvi sponzorjev in koproducentov, ki pa jih je letos zaradi posledic koronavirusa bistveno težje pridobiti, zato so bili prisiljeni letošnjo izvedbo zmanjšati.