Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Björk z novim albumom Utopia

Deli na:
Björk z novim albumom Utopia

Björk - Foto: Wikipedija

Islandska pevka Björk je izdala svoj deveti album, naslovljen Utopia.

Sledi njenemu studijskemu izdelku Vulnicura iz leta 2015, ki je po razhodu z dolgoletnim partnerjem izražal melanholijo in jezo. V novem album med drugim pride do izraza njena na novo odkrita ljubezen do življenja.

Björk je pripravo novega albuma že marca lani naznanila v intervjuju. "Zadnji album, lahko bi ga imenovali pekel. Bil je kot ločitev," je dejala in dodala, da bo zato naslednja stvaritev "raj".

A kot piše nemška tiskovna agencija dpa, novi album, ki je uradno izšel v petek, ne obravnava le novo odkrite ljubezni do življenja, ljudi in vesolja, temveč gre tudi za zgodbo o opolnomočenju, Björk pa pomembno mestu daje izražanju zadovoljstva, da ima spet nadzor nad lastnim življenjem.

Z novim odnosom do življenja na albumu nastopajo tudi novi zvoki: v veliki meri je prisotna flavta, ki so ji med drugim pridruženi še harfa, korali in posnetki ptic ter cvrčanja murnov. Ritem se v skladbah hitro menjuje, po večini ni prisotna zgolj ena melodija, temveč več istočasno.

Z novim albumom je Björk tudi nadaljevala sodelovanje z v Venezueli rojenim avtorjem elektronske glasbe Arco, s katerim sta sodelovala tudi pri albumu Vulnicura. Björk je pred časom sodelovanje z njim opisala kot "najmočnejše glasbeno razmerje, kar ga je kdajkoli imela".

Björk je glasbeno kariero začela v 80. letih minulega stoletja v zasedbi The Sugarcubes. Leta 1990 je izdala ploščo Gling-Glo z bebop triom Gudmundar Ingolfsonnar, dve leti pozneje pa se je začela njena uspešna solo pot, ki jo zaznamujejo samosvoje razumevanje plesne in elektronske glasbe ter nenehno eksperimentiranje.