Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Bezjak z dvema zadetkoma junak v Stožicah; Škoti ob koncu "ukradli" remi

Deli na:
Bezjak z dvema zadetkoma junak v Stožicah; Škoti ob koncu "ukradli" remi

Foto: Profimedia

Slovenska nogometna reprezentanca je v zadnjem, 10. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Stožicah igrala neodločeno proti Škotski 2:2 (0:1) in tako ostala brez možnosti za nastop na mundialu v Rusiji.

Za Slovenijo je oba zadetka dosegel Roman Bezjak, za Škotsko pa sta bila uspešna Leigh Griffiths in Robert Snodgrass.
      
* Stadion Stožice, gledalcev 11.123, sodniki: Eriksson, Klasenius in Wärnmark (vsi Švedska).
* Strelci: 0:1 Griffiths (32.), 1:1 Bezjak (52.), 2:1 Bezjak (72.), 2:2 Snodgrass (88.).
* Slovenija: Oblak, Jokić, Cesar, Mevlja, Struna (od 46. Skubic), Rotman, Kurtić, Iličić, Verbič, Repas (od 46. Bezjak), Matavž (od 89. Vetrih).
* Škotska: Gordon, Tierney (od 80. S. Fletcher), Robertson, Mulgrew, Berra, D. Fletcher, Bannan, McArthur (od 79. Snodgrass), Philips, Martin (od 53. Anya), Griffiths.
* Rumeni kartoni: Rotman, Cesar, Verbič; Tierney, McArthur, Mulgrew, Berra.
* Rdeči karton: Cesar (90.).

Na tekmi, ki je pomenila slovo Srečka Katanca od selektorske službe pri slovenski vrsti in na kateri je Boštjan Cesar kot prvi slovenski nogometaš vpisal stoti nastop za reprezentanco (ob tej priložnosti mu je predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović izročil posebno skulpturo), se niso uresničili "čudežni" scenariji, ki bi Sloveniji zagotovili drugo mesto v skupini F.

Slovenija je sicer svoje delo dobro opravila, a igrala le 2:2, na Slovaškem pa je domača reprezentanca pričakovano dobila dvoboj z Malto in si zagotovila drugo mesto v skupini F. Škoti bodo tako še čakali na veliko tekmovanje, na katerega se niso uvrstili že vse od SP 1998, Slovenija je bila nazadnje na velikem tekmovanju leta 2010 na SP. Že pred tem si je Anglija s četrtkovo zmago proti Sloveniji zagotovila prvo mesto in pot v Rusijo.


Katanec, ki je Slovenijo v svojem prvem mandatu popeljal na EP (2000) in SP (2002), zdaj pa jo je vodil od začetka leta 2013, je spet malce premešal začetno postavo, ne nazadnje tudi zaradi odsotnosti kaznovanih Reneja Krhina in Valterja Birse. V zvezni vrsti je dobil priložnost od prve minute Jan Repas, v napadu je začel Tim Matavž.

V prve pol ure sta ekipi prikazali izenačeno predstavo, v kateri sta si obe priigrali nekaj strelov, še več pa sta jih obrambi uspešno blokirali. Že v prvi minuti je z roba kazenskega prostora sprožil Josip Iličić, Craig Gordon pa ni imel večjih težav, tako kot tudi ne v sedmi minuti, ko je v padcu streljal Matavž.

Gosti so prvič proti vratom ustrelili v 18. minuti, Chris Martin je poskusil z leve strani, toda Jan Oblak je bil na mestu. V 32. minuti pa je slovenski čuvaj mreže klonil. Po podaji v kazenski prostor je Leigh Griffiths prišel do žoge in močno z leve strani zadel za 1:0. To je bil sploh prvi prejeti gol Slovenije na domačih tekmah teh kvalifikacij.

V uvodu drugega polčasa pa je Slovenija izenačila. Najprej je v 51. minuti od daleč sprožil Rajko Rotman, Gordon pa je žogo odbil. Minuto zatem pa je Iličić izvedel prosti strel z desne strani, podal na drugo stran kazenskega prostora, kjer je z glavo zadel rezervist Roman Bezjak. Ta je imel zatem še eno priložnost, a je bil Gordon na mestu.

V 61. minuti je na drugi strani z desne strani sprožil Ikechi Anya, Oblak pa je žogo ujel. V 72. minuti pa je Slovenija povedla. Po kotu je žoga prišla do Mihe Mevlje, ki jo je odložil Bezjaku, ta pa je z dobrih desetih metrov s strelom po tleh spet premagal Gordona.

V 78. minuti so imeli lepo priložnost za izenačenje tudi Škoti, toda Darren Fletcher je z ugodnega položaja žogo poslal čez gol. Štiri minute pozneje je na drugi strani z roba kazenskega prostora malce zgrešil Iličić, v 88. minuti pa so Škoti izenačili, ko je iz bližine zadel Robert Snodgrass. Zatem sta imeli obe ekipi še po eno priložnost, a se izid ni spremenil.

Tik pred koncem tekme je zaradi udarca tekmeca jubilant Cesar, ta je v slovenskem dresu debitiral 12. februarja 2003 ob porazu Slovenije proti Švici v Novi Gorici (1:5), dobil rdeči karton, Snodgrass pa je prišel še do enega strela z glavo, ki pa ga je Oblak ukrotil.