benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Beloruska skladba za Evrovizijo se norčuje iz protestnikov, ki rušijo Lukašenka

Deli na:
Beloruska skladba za Evrovizijo se norčuje iz protestnikov, ki rušijo Lukašenka

Galasy ZMesta na Evroviziji v podporo Lukašenku - Foto: YouTube

Na uradni strani Evrovizije je objavljeno sporočilo Evropske radiodifuzne zveze (EBU), da skladba, ki jo je Belorusija prijavila na letošnje tekmovanje, v aktualni obliki ne ustreza evrovizijskim pravilom. Gre za skladbo Ya Nauchu Tebya (I'll Teach You) skupine Galasy ZMesta, ki naj bi po zapisu EBU pod vprašaj postavila nepolitičnost tekmovanja.

Hkrati so v EBU, potem ko so skladbo podrobno preučili, zapisali tudi, da aktualni odzivi na belorusko skladbo lahko ogrozijo ugled tekmovanja za pesem Evrovizije. "Pisali smo televiziji BTRC, ki bdi nad belorusko delegacijo na Evroviziji, in jih obvestili, da skladba v aktualni obliki ni primerna za tekmovanje," piše v četrtkovem sporočilu EBU.

V zvezi so zahtevali tudi, da naj Belorusija prijavi prirejeno različico skladbe Ya Nauchu Tebya (I'll Teach You) skupine Galasy ZMesta ali pa celo novo pesem, ki bo ustrezala pravilom tekmovanja. "V kolikor jim ne uspe, se lahko zgodi, da bo Belorusija iz tekmovanja izključena," so še zapisali v EBU.

Britanski The Guardian je medtem poročal, da naj bi se beloruska skladba norčevala iz beloruskih protestnikov, ki nasprotujejo vladavini Aleksandra Lukašenka. Britanski medij še navaja, da naj bi skladbo, ki naj bi maja Belorusijo zastopala na Evroviziji v Rotterdamu, izbrali kar na BTRC, brez glasovanja javnosti, kot so to počeli v minulih letih.

Galasy ZMesta so napreč podporniki Lukašenkovega režima, na svoji strani pa so zapisali, da ne morejo biti indiferentni ob tem, "ko skušajo protestniki zlomiti deželo, ki jo ljubimo in v kateri živimo". Frontman skupine Dmitry Butakov, ki je nekoč delal v vojski kot prevajalec, pa je dejal, da mu je blizu sovjetska miselnost, ter da še vedno žaluje za razpadom Sovjetske zveze, je še pisal The Guardian.