Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

BBC je odpustil razvpitega voditelja Top Geara Clarksona

Deli na:
BBC je odpustil razvpitega voditelja Top Geara Clarksona

Foto: Reuters

Britanska televizija BBC ne bo obnovila pogodbe z voditeljem Jeremyjem Clarksonom zaradi njegovega fizičnega obračuna s producentom, so danes objavili na svoji spletni strani. Generalni direktor BBC Tony Hall je dejal, da te odločitve ni sprejel zlahka, a da je Clarkson "prestopil mejo" in da "ni opravičila za to, kar se je zgodilo v tem primeru".

Clarkson je bil suspendiran 10. marca po incidentu s producentom oddaje Top Gear Oisinom Tymonom v enem od hotelu v Yorkshiru. Clarkson naj bi ga fizično napadel, ker Tymon po celodnevnem snemanju ni poskrbel za primerno večerjo.

BBC je zatem sprožil interno preiskavo. Dogodek naj bi glede na navedbe BBC prijavil celo sam Clarkson in ne Tymon.

Kot je zdaj po končani preiskavi pojasnil Hall, je moral Tymon po fizičnem napadu in po dolgotrajnem in hudem zmerjanju, ki ga ni izzval, poiskati celo zdravniško pomoč zaradi poškodovane in otečene ustnice.

Med zmerjanjem je bil Tymon deležen groženj, da bo izgubil službo in sam je že mislil, da je že odpuščen. Fizični napad Clarksona na Tymona pa je trajal okoli 30 sekund "nakar so ga zaustavile priče". Šlo naj bi za sovoditelja Top Geara Richarda Hammonda in Jamesa Maya.

BBC je hkrati s suspendiranjem Clarksona ustavil tudi predvajanje znane avtomobilistične oddaje Top Gear, ki si jo vsako nedeljo ogleda okoli pet milijonov Britancev, po svetu pa celo preko 350 milijonov. Top Gear je tudi velika blagovna znamka, vredna več milijonov.

Zdaj so predvajali že 22. sezono te oddaje, ki jo Clarkson sicer vodi skupaj s Hammondom in Mayem ter skrivnostnim dirkačem Stigom. Leta 2005 je prejela tudi ameriško televizijsko nagrado emmy.

Clarkson, "Jezza", kot mu tudi pravijo, sicer velja za kontroverznega voditelja, ki nemalokrat hodi po robu sprejemljivosti. A po drugi strani je veljal za enega najbolj priljubljenih in prodornih voditeljev na BBC. Po njegovem suspenzu se je pod spletno peticijo, naj se ga obdrži, v samo nekaj dneh podpisalo več kot milijon ljudi.

A kot je dejal generalni direktor BBC Hall, je Clarkson s tem napadom prekoračil vse meje. "Ne moremo imeti enih pravil za nekatere in drugih za druge glede na njihov položaj, priljubljenost ali poslovne razloge," je utemeljil Hall svojo odločitev.

Dodal je sicer, da "ta odločitev nikakor ne bi smela zmanjševati izjemnega prispevka Jeremyja Clarksona za BBC". "Osebno sem vedno zelo občudoval njegovo delo in Top Gear," je zapisal Hall.

Kakšna bo zdaj usoda te oddaje, v kateri je Clarkson zagotovo zelo pomemben, če ne že nepogrešljiv člen, ni povsem jasno. Hall je pozval k prenovi oddaje za leto 2016 in dodal, da bo imela voditeljica drugega programa BBC Kim Shilliglaw zagotovo težko delo v naslednjih mesecih glede tega vprašanja. Naročil ji je tudi, naj preuči, kako v program še vključiti zadnje epizode letošnje sezone, ki še niso bile predvajane.

V britanskih medijih so medtem zakrožile tudi novice, da bi Clarksona lahko nadomestil znani britanski radijski voditelj in DJ Chris Evans, tudi sicer sam velik avtomobilistični navdušenec. Evans je zaenkrat ta ugibanja zavrnil. Po drugi strani pa tudi ni jasno, ali bi bila Hammond in May sploh pripravljena na tako zamenjavo, čeprav so z Evansom veliki prijatelji in je večkrat nastopil tudi v njihovi oddaji.

Hammond je na Twitterju po odločitvi Halla že zapisal, da je zgrožen "zaradi tako žalostnega konca nekega obdobja". "Vsi trije smo idioti na svoj način, a skupaj smo naredili neverjetno pot," je zapisal.

May, ki je na svojem profilu na Twitterju že napisal, da je "nekdanji" televizijski voditelj, pa je celotno situacijo s Clarksonom označil za tragedijo, ki bi "morala ostati manjši incident, ki bi ga lahko hitro razrešili".

Dejal je sicer, da se bo "Top Gear zagotovo nadaljeval na nek način", a po drugi strani ni želel povedati, ali bosta s Hammondom še ostala pri tej oddaji. "Mislim, da smo mi trije bolj ali manj v paketu," je le namignil in dodal, da bo potrebnega "še veliko temeljitega premisleka".

V preteklih dneh so se pojavljale tudi špekulacije, da bi se Clarkson lahko preselil h konkurenčni televiziji ITV in s seboj odpeljal tudi Hammonda in Maya ter tam na novo zagnal podoben projekt, kot je Top Gear. Zaenkrat uradno sicer še ni nobenih potrditev v tej smeri.

Nekaj podobnega se je namreč z oddajo Top Gear že zgodilo. Začetki te oddaje namreč segajo v leto 1977, Clarkson pa se ji je pridružil konec 80. let in je bil glavni "krivec" za njeno uspešnost in porast priljubljenosti.

A leta 1999 je oddajo zapustil in BBC jo je leta 2001, ko je močno izgubila na priljubljenosti, ukinil. Ustvarjalci te oddaje so nato format preselili na drugo televizijo in zagnali "Peto prestavo" (Fifth Gear).

Clarkson pa se je nato z glavnim producentom Andyjem Wilmanom zavzel za obuditev Top Geara v novem formatu in prenovljena oddaja pa je znova zaživela oktobra 2002. V naslednjih 12 letih so ustvarili preko 170 epizod z več posebnimi epizodami. Uspešnost oddaje na BBC je povzročila tudi tri franšizne oddaje v Avstraliji, Rusiji in ZDA.