Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Asteroid ni edini krivec za izumrtje dinozavrov

Deli na:
Asteroid ni edini krivec za izumrtje dinozavrov

Foto: Reuters

Dinozavri so izumrli zaradi spleta okoliščin, ne le zaradi trčenja asteroida na Zemljo pred 66 milijoni let, ugotavljajo ameriški znanstveniki. Trčenje asteroida je povzročilo tudi vrsto močnih vulkanskih izbruhov, za izumrtje dinozavrov in drugih živih bitij pa je bila usodna kombinacija vseh katastrof.

Ameriški znanstveniki so v reviji Science objavili, da so trk asteroida in vulkanski izbruhi prekrili planet s prahom, pepelom in zdravju škodljivimi hlapi. Vse skupaj pa je prispevalo k drastičnemu spreminjanju podnebja ter izumrtju številnih vrst, je povedal vodilni raziskovalec Paul Renne z Univerze Berkeley v Kaliforniji.

Znanstveniki so proučevali tokove lave na območju Indije. Kot je še pojasnil Renne, so izsledki pokazali, da sta bila "oba fenomena očitna istočasno na delu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izbruhi vulkanov v regiji Deccan v Indiji so obstajali že prej, a so bili manj močni, po udarcu asteroida pa se je njihova dejavnost okrepila.

Znanstveniki zadnjih 35 let razpravljajo o vzrokih za izumrtje nekaterih vrst. "Sedaj je čas, da se to konča. Očitno je, da sta se obe katastrofi zgodili istočasno in da sta obe prispevali k izumrtju," navaja Renne.

Medtem je soavtor študije, geofizik Mark Richards dejal, da ljudi danes na Zemlji ne bi bilo, če dinozavri ne bi izumrli.