mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Andy Murray z bratom za britansko teniško zgodovino

Deli na:
Andy Murray z bratom za britansko teniško zgodovino

Foto: Reuters

V Davisovem pokalu, prestižnem teniškem tekmovanju moških reprezentanc, so v igri za letošnji naslov še štiri ekipe. Zmagovalec bo zanesljivo drug kot lani, saj Švicarjev ni v polfinalu. Za vstopnici v finale svetovne skupine se bodo konec tedna merili Britanci in Avstralci ter Belgijci in Argentinci.

Še posebej britanski tenis je na nogah. Prvi zvezdnik Andy Murray, za katerega na Otoku v šali pravijo, da je Britanec, kadar zmaguje, in Škot, kadar izgublja, bo zdaj lahko na domačem terenu v Glasgowu oboje. Ob pomoči brata Jamieja bo skušal tej državi zagotoviti lovoriko, za katero se zdi, da je le še zgodovinski spomin. Kajti Velika Britanija je nazadnje slavila davnega leta 1936, ko se je končal niz zadnjih štirih uspešnih zmagovitih sezon. Skupno se je seštevek ustavil pri devetih britanskih zmagah, pet jih je iz najzgodnejših let tega tekmovanja z začetka prejšnjega stoletja.

Po tistem slavju so naslednje leto še prišli v finale in izgubili, odtlej pa je bila uvrstitev v odločilno tekmo za Britance le še enkraten dogodek, nazadnje so se za lovoriko borili leta 1978 in izgubili proti ZDA.

Njihovi tekmeci Avstralci imajo bistveno boljšo statistiko: igralci od tam spodaj so namreč kar 28-krat zavladali ekipnemu teniškemu svetu, res pa je, da se tudi njihova zadnja zmaga že rahlo oddaljena. Je pa dovolj mlada, da se je lahko brez težav spomnijo tudi sedanji ljubitelji tenisa, saj so Avstralci nazadnje slavili leta 2003.

Prizorišče za Britance tako pomembnega obračuna bo Glasgow, kjer domači - tudi zaradi škotskega porekla Murrayjev - upajo na bojevito podporo s tribun. Na drugi strani bosta ključni osebnosti 23. igralec sveta Bernard Tomić in veteran Leyton Hewitt. Slednji je bil tudi že član zadnje zmagovite avstralske ekipe, takrat še kot 22-letni mladenič, ki je pomagal k zmagi nad Španijo, ima zdaj bržčas zadnjo priložnost za še eno lovoriko, tretjo po letih 1999 in 2003. "Pritisk bo na strani Andyja. Pri nas bo lahko tisti, ki bo igral z njim, povsem neobremenjen. Jasno pa je, da bomo dali vse od sebe," pravi Hewitt.

"Če smo pošteni, je že to, da imamo Andyja v ekipi, zagotovilo za možnost, da lahko premagamo kogarkoli. Pa še teren bo naša prednost, tu smo že igrali marca in bilo je divje. Zdaj bo navijačev še več in pričakujem zelo glasno občinstvo," se dogajanja v Glasgowu že veseli Jamie Murray. Manj znani teniški brat Murray, specialist za dvojice - na svetovni lestvici je osmi -, je nazadnje igral v finalu dvojic v New Yorku, kjer pa je v navezi z Avstralcem John Peersom izgubil.

Poleg tretjega igralca sveta Andyja Murraya bo najmočnejši domači adut še Kyle Edmund, igralec z roba stoterice ATP, pri Avstraliji pa je drugi posameznik ob 23. z lestvice ATP Tomiću še Sameul Gorth (54.), med dvojicami pa iz afere Wawrinka znani Thanais Kokkinakis.

Nekoliko manj pozornosti za zdaj zbuja drugi obračun. Belgija in Argentina se bosta merili v Bruslju. Domačini bodo naskakovali sploh prvi finale v zgodovini tega tekmovanja, v polfinalu so bili nazadnje leta 1999, Argentinci pa petega, vendar doslej še nikoli niso bili uspešni v zaključnem dvoboju. Nazadnje so klonili leta 2011 proti Španiji, sicer pa so bili v zadnjem desetletju že trikrat na zadnji stopnički pred velikim uspehom (še 2008 in 2006). So pa stalni udeleženci polfinalnih obračunov, tokrat bodo zraven že desetič v zadnjih 14 letih.

Domačo zasedbo bosta vodila David Goffin in Steve Darcis, 15. in 64. igralec sveta. Gostje bodo pogrešali poškodovanega Juana Martina Del Potra, tako da bo njihov najvišje postavljeni igralec 39. z lestvice ATP Leonardo Mayer, ob njem pa še 65. Federico Delbonis.