pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Američan, ki je ustvaril grotestni kip Melanie pri Sevnici, zdaj pravi: Odj**i iluzija!

Deli na:
Američan, ki je ustvaril grotestni kip Melanie pri Sevnici, zdaj pravi: Odj**i iluzija!

Leseni spomenik Melanie Trump v Rožnem pri Sevnici. - Foto: Bobo

V okviru festivala IZIS bodo drevi v nekdanjem skladišču soli Libertas v Kopru odprli pregledno razstavo ameriškega konceptualnega umetnika Brada Downeyja z naslovom Fuck off Illusion. Umetnikova dela bodo postavljena na ogled do konca septembra, in sicer vsak dan v tednu med 17. in 22. uro, ob sobotah in nedeljah pa tudi od 9. do 13. ure.

Samo odprtje razstave bo potekalo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, predhodna prijava pa ni potrebna, so sporočili s koprske občine.

Kot so poudarili ob vabilu na razstavo, Downey navdušuje in hkrati buri duhove s svojo konceptualno umetnostjo. Njegovi projekti sprevračajo navade in konvencije urbanega okolja, ob tem pa dvomijo o normah, ki so sicer precej vpete v današnjo družbo.



Brad Downey je sicer magister likovne umetnosti in kiparstva, svoje veščine je razvijal na umetniški šoli Slade. Razstavljal je na številnih prizoriščih, med drugim v Tate Modernu, Inštitutu za sodobno umetnost v Londonu, Muzeju sodobne umetnosti Massachusetts v ZDA, Kunsthalle Dominikanerkirche v Osnabrücku in Kunstcentret Silkeborg Bad na Danskem. V zadnjem obdobju deluje v Berlinu.

Downeyja je lani spoznala tudi širša slovenska javnost, saj je v bližini Sevnice poskrbel za postavitev skulpture Melania. O odkritju nenavadnega lesenega kipa so takrat poročali številni svetovni mediji, med njimi BBC, Time in New York Post, so spomnili na koprski občini. Kip je julija pogorel - neznanci so ga zažgali in gasilci so po gašenju kip odstranili.