Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Agencije: Slovenci zasluženo prvaki, Dragić fenomenalen, Prepelič "faktor X"

Deli na:
Agencije: Slovenci zasluženo prvaki, Dragić fenomenalen, Prepelič "faktor X"

Foto: Fiba

Po izjemni predstavi Slovenije in zmagi v finalu košarkarskega prvenstva se že vrstijo prvi odmevi. Tudi tuje tiskovne agencije, ki so spremljale dogajanje v Turčiji, so pospremile uspeh Slovenije z ugotovitvijo, da je bila prva zlata Slovenije na takšnih tekmovanjih povsem zaslužena.

Slovenija je prvič doslej postala prvak Evrope, potem ko je v finalu premagala Srbijo. Nekdanja jugoslovanska republika, ki ima le dva milijona prebivalcev, je po zaslugi svojega prvega moža Gorana Dragića in njegovih 35 točk postala najmanjša dobitnica zlata po Latviji leta 1935. Poleg tega je država dobila prvo zlato medaljo na takšnih tekmovanjih, ugotavlja francoska tiskovna agencija AFP.

Avstrijska agencija APA piše, da je bil za uspeh Slovenije ključen izjemen Goran Dragić. Naštevajo njegovih 35 točk proti Srbiji, poudarjajo, da jih je 26 dosegel že pred odmorom. Slovenci, neporaženi na EP, so predvsem v prvih 20 minutah ponudili spektakel. Celo poškodba Luke Dončića jih ni vrgla iz tira, selektor Igor Kokoškov, po rodu Srb, pa je svojo ekipo pripeljal do zmage. Na koncu tudi brez kapetana, ki je obsedel na klopi. Slovenija se bo zdaj štiri leta ponašala z naslovom prvaka Evrope, še ugotavljajo Avstrijci, ker bo naslednje EP šele leta 2021.

Prva zlata medalja za Slovenijo, piše nemška agencija dpa. Njen največji uspeh v zgodovini je vodil NBA zvezdnik Goran Dragić, svoj senzacionalni pohod na tem EP pa so Slovenci kronali še z zlatom. Slovenci so premagali Srbijo in njenega selektorja Aleksandra Đorđevića. Ob izstopajočem Dragiću pri dpa niso pozabili omeniti Alekseja Nikolića, ki igra v nemškem Bambergu, dodaten poudarek pa dpa namenja podatku, da je Slovenija prva država po letu 2003, ki je do naslova prišla neporažena.


Srbi, ki jih vodi trener Bayerna Đorđević, so po srebrnih medaljah na SP 2014 in OI 2016 ter EP 2009 zapravili priložnost, da bi naredili korak naprej. Tudi 22 točk Bogdana Bogdanovića ni bilo dovolj, še ugotavlja dpa. Slovenija, drugo najmlajše moštvo na EP, je navdušilo z izjemnim ritmom, a se Srbi kljub velikemu zaostanku niso predali. Razvila se je izjemna in intenzivna tekma.

Srbska agencija Tanjug je analizirala igro svoje reprezentance, povzela čestitke veljakov srebrnim igralcem in analizirala tudi tekmeca. Ocenili so, da je bila odločilna druga četrtina, fenomenalni Goran Dragić je poskrbel za prednost, ki je Srbi niso več mogli izničiti, ugotavlja Tanjug. Slovenija tako ni prišla le do prve medalje v zgodovini, ampak tudi do prvega naslova. Kot igralca z oznako "faktor x" pa so izbrali hladnokrvnega Klemna Prepeliča.

Srbski košarkarji so, na čelu s selektorjem Aleksandrom Đorđevićem, pustili odličen vtis. Osvojili so srebro, pa čeprav ni bilo kar osmerice igralcev. Dodali so še, da je Dragić MVP prvenstva, ob njem so seveda izpostavili svojega Bogdanovića kot člana idealne postave.

Hrvaška agencija Hina piše, da je Slovenija dobila prvo medaljo na EP, in že takoj zlato. Do razlike so prišli v drugi četrtini, vse skupaj so brez težav pripeljali do polovice tretje četrtine, po poškodbi Dončića se je Srbija vrnila ter celo povedla le štiri minute pred koncem. A v končnici tekme, ko je ostala še brez obnemoglega Dragića, je slovenske vajeti prevzel Klemen Prepelič. Prelevil se je v junaka in Sloveniji prinesel zlato, piše Hina.