Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Afera trese olimpijsko gibanje: je Rio de Janeiro kupoval glasove?

Deli na:
Afera trese olimpijsko gibanje: je Rio de Janeiro kupoval glasove?

Olimpijske igre - Foto: Wikipedia

Mednarodni olimpijski komite se je pripravljal, da na skupščini v Limi v sredo slavnostno razglasi prireditelja olimpijskih iger 2024 in 2028, Pariz in Los Angeles.

Skupščina pa se bo zdaj morala soočiti z očitki, da je Rio de Janeiro kupoval glasove za pridobitev olimpijskih iger 2016, ki je izbruhnila prejšnji teden.

"Če nam bodo predstavljeni dokazi o korupciji, bomo morali ukrepati," je v ponedeljek na novinarski konferenci v Limi dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in priznal, da nobena organizacija na svetu ni imuna na korupcijo. A težave Moka na tem področju so večje, saj se ponavljajo in osrednja svetovna športna organizacija je že pred desetletjem močno spremenila način kandidature, postopke obiskov kandidatov, a kot kaže, so prireditelji tudi v novem načinu našli pot za kupovanje glasov.

Vse bolj perečo težavo predstavlja tudi varnostno vprašanje na Korejskem polotoku. Situacija se po severnokorejskem rožljanju z orožjem zaostruje, a Bach je prepričan, da to ne bo vplivalo na varnostne razmere februarja na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu. Kot pravi, je v pogovorih z različnimi predstavniki vlad dobil jasen signal, da to za same igre ne predstavlja problema. Po drugi strani je Južna Koreja tudi edina opcija, saj Mok nadomestnega prireditelja, ki bi igre lahko gostil čez pet mesecev, nima.

Bach prav tako meni, da bojkota iger s strani posameznih držav zaradi varnosti ne pričakuje, pa čeprav je olimpijsko prizorišče, igre bodo od 9. do 25. februarja, od meje med Korejama oddaljeno manj kot 100 kilometrov. Obenem pričakuje, da bodo Združeni narodi na novembrskem zasedanju sprejeli resolucijo o olimpijskem premirju.



Odprto ostaja tudi vprašanje sistemskega dopinga v Rusiji ter poti, po kateri se bodo ruski športniki polnopravno lahko vrnili na vsa tekmovanja. Na Moku upajo, da bodo čim prej dobili celotno sliko o razsežnostih dopinga v Rusiji, v Limi na skupščini, ki z zasedanjem začenja v sredo, pa pričakujejo le delna poročila pristojnih komisij. Vsekakor pa je Bach napovedal ostre ukrepe v boju proti dopingu in priznal, da na Moku razmišljajo, da bi Rusiji prepovedali nastop v Pyeongchangu, v kolikor se bodo potrdile obtožbe o ruskem dopingu med igrami v Sočiju 2014.

S primerom se intenzivno ukvarjata dve komisiji. Ena skuša razkriti kršitelje - športnike, trenerje in športne funkcionarje, druga pa predvsem s snovmi, ki so jih jemali ruski športniki in načini, s katerimi so se športniki izognili dopinškim kontrolam oziroma jih manipulirali.

A pred odprtjem kongresa v Limi se je večina vprašanj namenjenih Bachu vrtela okrog vprašanja korupcije. "Verodostojnost je za nas izjemnega pomena," je zatrdil Nemec. V zvezi z očitki, da je tudi Rio do iger prišel le s kupovanjem glasov, predvsem afriških delegatov Mok, pa je odvrnil, da se s primerom že ukvarjajo Mokovi pravniki, ki so od brazilskih preiskovalcev zahtevali ustrezne dokaze in podatke,

V središču preiskave je častni član Moka Carlos Nuzman, vodja organizacijskega komiteja v Riu in predsednik Olimpijskega komiteja Brazilije. Tožilstvo je pri Nuzmanu zaradi domnevne korupcije izvedlo obsežne preiskave, mu odvzelo tudi potni list in zamrznilo premoženje.