Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

3000 navijačev se je v dvorani Tabor poslovilo od Dejana Zavca

Deli na:
3000 navijačev se je v dvorani Tabor poslovilo od Dejana Zavca

Foto: Bobo

V čustvenem slovesu z naslovom 13. runda se je od boksa in poklicne športne poti včeraj dokončno poslovil najboljši slovenski boksar vseh časov Dejan Zavec. Čast ob slovesu so mu med drugimi izkazali predsednik države Borut Pahor, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in častni predsednik OKS Miro Cerar ter številni navijači.

Pred približno 3000 ljudmi v polni dvorani Tabor se je drevi od vrhunskega športa poslovil Dejan Zavec. Kakšno slovo, prava proslava športa, kjer ni manjkalo zabave, smeha in zaradi slovesa tudi solza.

Dolgoletni prijatelj ptujskega boksarja Tomaž Barada, svetovni prvak v taekwondoju in kick-boksu, zdaj pa podpredsednik OKS, je pred meseci, ko je Zavec po novembrskem porazu proti Kubancu Erisladyju Lari dejal, da zaključuje kariero, sklenil, da šampion kova Dejan Zavec ne more kar zaključiti kariere z v javnost poslanim filmčkom, posnetim s pametnim telefonom.

Skupaj z mariborskimi komiki z Radia City, ki ustvarjajo znamenitega Reporterja Milana, so ustvarili spektakel, kot da gre za nov dvoboj za naslov svetovnega prvaka. Komičnih vložkov zato ni manjkalo, tudi ti pa so poleg športnega in glasbenega programa precej prikrili žalostne trenutke, ki se ob slovesu takšnega šampiona prav tako prikradejo v človeška čustva.

Morda je tudi zato predsednik Pahor po vzoru priljubljenih stand-up komikov postregel z nekaj hudomušnimi zgodbicami, najbolj zanimiva je tista, da je njegov tesni sodelavec, telesni čuvaj Mitja raje pustil Zavcu, da je z rokavicami v ringu s predsednikom obračunal, kot pa da bi se zameril dolgoletnemu prijatelju, boksarju s Ptuja.

Ob tem je Pahor Zavcu predal svileno slovensko zastavo v zahvalo za vse, kar je dal slovenskemu športu, mladim nadobudnim športnikom in državi s svojimi dejanji in nepopustljivostjo ter "čvrstim karakterjem".

Zavec je v boks prišel po naključju, ker ga je zeblo, ko je prišel na odpadli trening nogometa in ko je prezebel čakal na avtobus za vrnitev domov, se je želel v telovadnici pogreti. Opazil ga je njegov prvi trener Ivan Pučko in ga povabil k vadbi. Odtlej je bil vsak dan v dvorani.

Tudi Pučko je imel seveda v rokavu precej anekdot. Ena od njih gre takole. "Ko sva šla z Dejanom na evropsko prvenstvo v Atene, seveda denarja ni bilo, kdo je sploh vedel za boks. Ampak ker je svojega prvega nasprotnika knock-outiral kot za šalo, sem rekel, imeti morava zastavo in himno, kaj pa če zmaga. Ker denarja ni bilo, ravno smo se osamosvojili kot država in te reči so bile drage, sva zastavo izmaknila z nekega "kandelabra" (stebra obcestne razsvetljave op.p.). Pa je rekel Dejan, ja kaj pa himna, ki si jo moral na takih tekmah imeti s sabo. Sem mu odvrnil, imam kaseto Miša Kovača, saj ne bodo vedli, kaka je naša himna," je povedal Pučko.

Spektakel je imel tudi dobrodelno noto. Od simboličnih vstopnin in prostovoljnih donacij, teh sredstev se je nabralo 8080 evrov, so zbrani denar namenili fundaciji za financiranje socialno ogroženih športnikov pri OKS. Iz rok predsednika Gabrovca je ob tem prejel častno listino OKS.

"Najlepša hvala vsem, ki ste prišli. To je zame velika čast in nikoli si ne bi mislil, da se bo od mene prišel posloviti tudi predsednik države," je v zadnjem nagovoru javnosti dejal Zavec in vse skupaj pozval k pozitivnemu razmišljanju, kar je tudi njega vodilo skozi kariero. "Upanje umre zadnje in kjer je volja, je tudi pot. Hvala, da ste bili z mano na tej poti," je še dejal Mr. Sympatikus.