Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Zoran Janković novinarju Reporterja grozil, da nikjer ne bo dobil zaposlitve

Deli na:
Zoran Janković novinarju Reporterja grozil, da nikjer ne bo dobil zaposlitve

Pri zahtevi za spolne usluge je po ovadbi »uspešno izkoriščal stisko ženske«. A se lahko človek spusti še nižje?

Pred nekaj leti je ljubljanski župan Zoran Janković enemu od mojih bližnjih zabrusil, da nikjer ne bom dobil zaposlitve. Bilo je v času, ko se je zdelo, da mu je uspel odločilni preboj na raven državne politike in bo še povečal svojo moč in vpliv.

Je pač jezen name, ker v svojih člankih pogosto razkrivam njegove rabote in vsebino kazenskih preiskav, pri čemer materiala za novinarja res nikoli ne zmanjka. Več ljudi, ki so kdaj delali z njim, mi je zaupalo, da za podrejene ali od njega odvisne ljudi nikakor ni dobrodušen človek z velikim nasmehom, ki šarmira vse okrog sebe.

Opisovali so ga kot primitivneža, ki zna do konca izkoristiti svoj vpliv in moč, da doseže cilje, pri čemer so pravni predpisi zanj le minorna motnja, ki jo je treba tako ali drugače zaobiti. V odnosih z ljudmi je lahko prav brutalen, so dejali, res se mu ni dobro zameriti. Deluje po principu korenčka in palice, a s tem, da se tadva ne izključujeta.

Objava kazenske ovadbe zoper njega v zadevi farmacevtka, priloženi so tudi posnetki prisluškovanja, nam razkriva še eno Jankovićevo plat: v dosedanjih kazenskih ovadbah so mu očitali, da terja za svoje posredovanje denar, je iz slednje kristalno jasno, da je v zameno za ureditev zaposlitve za nedoločen čas od farmacevtke zahteval spolne odnose.

In to od mamice z dvema otrokoma, pri čemer so kriminalisti v ovadbi zapisali, da je pri zahtevi za spolne usluge »uspešno izkoriščal stisko ženske, ki se je ločevala, ki je ostala brez stanovanja, sama z dvema otrokoma …«. A se lahko človek spusti še nižje? Modus operandi je sicer vseskozi enak (še iz časov vodenja Mercatorja), žal pa le drobci pridejo v javnost.

Ob razkritju je »najbolj pošteni župan na svetu« ravnal povsem predvidljivo v svojem stilu: svoj bes je usmeril proti tožilki Blanki Žgajnar, ki vodi kazenske postopke zoper njega in je odobrila objavo kazenskih ovadb, proti njenemu nadrejenemu Dragu Šketi in pravosodnemu ministru Goranu Klemenčiču.

Glede na vse dosedanje delovanje mu nikakor ne moremo očitati pomanjkanje preživetvenega instinkta: malo je verjetno, da bi se Žgajnarjeva za razkritje vsebine ovadb odločila sama brez blagoslova od zgoraj. Najbrž ga je dal prav pravosodni minister Klemenčič, ki je že presenetljivo branil tožilstvo, ko je sodnica odredila uničenje prisluškovanj Jankoviću.

Predsednik Pozitivne Slovenije, kot kaže, načrtuje ponovni naskok na državno oblast (v navezi z SD), zato so se začeli tudi napori zdaj vodilne SMC za onemogočanje tega naskoka in ohranitev vodilne vloge na levici.