pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Znamenja nove dobe

Deli na:
Znamenja nove dobe

Je Slovenija v tako razburkanem mednarodnem okolju res nekakšna oaza politične stabilnosti, da pri nas na prihodnjih volitvah ni mogoče presenečenje?

Konec leta je, kot po navadi je treba potegniti črto. Narediti inventuro za nazaj in zastaviti načrte za naprej. Leto 2016, ki v teh dneh jemlje slovo, ne bo šlo kar tako v pozabo. Najmanj dva dogodka, ki sta se zgodila v svetu, bosta nedvomno vplivala tudi na naše vsakdanje življenje. Prvi je bil brexit, drugi pa zmaga Donalda Trumpa. Eden in drugi sta bila veliko presenečenje, oba sta posledica odtujenosti politične elite in znamenje neke nove dobe, ki prihaja.

Svet po Trumpu ne bo več takšen, kot je bil, podobno pravilo velja tudi za Evropsko unijo po izglasovanem brexitu. Po Trumpovi inavguraciji se pričakuje sprememba v odnosih med ZDA in Rusijo, kaj bo to pomenilo za preostali svet, tudi za EU in Slovenijo, pa bomo kmalu videli. V zraku je čutiti precejšnjo negotovost, a filma, da bi Trump kar tako padel v objem Putinu in se mu podredil, najbrž ne bomo videli. Za novega ameriškega predsednika bodo, kot je obljubljal v predvolilni kampanji, na prvem mestu interesi ZDA.

Z odhodom Velike Britanije bo tudi moč EU v mednarodni skupnosti nekoliko uplahnela. S tem pa se bo zmanjšal vpliv nemške kanclerke Angele Merkel, ki se bo v letu 2017 potegovala za še en mandat. A neformalni gospodarici stare celine utegne spodrsniti na domačem političnem parketu, če bo v Nemčiji v prihodnjih mesecih sledilo še nekaj podobnih terorističnih napadov, kot smo mu bili nedavno priča v Berlinu. Volitve pa ne bodo samo v Nemčiji, ampak tudi v Franciji, kjer pa se ne glede na nadaljevanje »svete vojne« islamskih džihadistov proti »nevernikom« pričakuje politični obrat.

Ob tem je na mestu vprašanje – ali je Slovenija v tako razburkanem mednarodnem okolju res nekakšna oaza politične stabilnosti, da pri nas na prihodnjih volitvah ni mogoče presenečenje? Kje je tista črta, ko se zbudijo apatični volivci in potem v znak protesta odidejo na volišča? Ali obratno – kaj mora narediti trenutna oblast, da se bodo njeni podporniki v večjem številu pasivizirali in ostali doma, kot se je zgodilo leta 2004, ko je Janševa SDS edinokrat slavila relativno zmago? Miro Cerar zadnje čase sicer počne marsikaj, da bi se spet prikupil volilnemu telesu. Bolje rečeno, da bi različne kategorije ljudi podkupil s finančnimi bombončki.

V letu 2017 bodo vsaj ene volitve. Jeseni se izteče petletni mandat predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je javno že napovedal ponovno kandidaturo. Pričakovati je, da bo imel tudi kakega resnega protikandidata, da njegova ponovna zmaga ne bo nekaj samoumevnega. Pahor je sicer dokaj spretno na predsedniški funkciji krmaril levo-desno, a pri ključnih zadevah se je vedno postavil na stran interesov režima Foruma 21. Toda bil bi že čas, da Slovenija končno dobi predsednika, ki bi prihajal z desne strani političnega prostora, to se v petindvajsetih letih samostojnosti še ni zgodilo. Še najbližje temu položaju je bila leta 2002 Barbara Brezigar.

Da bi v prihodnjem letu bili priča tudi predčasnim volitvam v državni zbor, so z današnje perspektive bolj kot ne le pobožne želje, a tudi teh ni mogoče popolnoma izključiti. Tisti, ki so Mira Cerarja pripeljali v politiko, ga lahko iz nje tudi kadarkoli odpeljejo. Če bodo ugotovili, da Cerar novih volitev ne more več dobiti, bo prišlo, ne prvič, do programiranega razpada vladne koalicije in do ustanovitve najmanj ene stranke »novih obrazov«, ki bo na predčasnih volitvah poskušala doseči relativno zmago in preprečiti Janši, da bi že v tretje zakorakal v vladno palačo. »Novi obrazi« so za strice iz ozadja le potrošni material, pomembno je le, da na oblasti udejanjajo njihove interese in obvarujejo pridobljene pozicije in neupravičene privilegije.

Spoštovane bralke in bralci Reporterja! Tudi za nami je precej burno leto, ki smo ga uspešno pripeljali do konca. Verjamemo in upamo, da bo prihodnje vsaj tako, če ne bolje. Ne bo lahko, a ključno je – na eni strani naša kredibilnost, na drugi pa vaše zaupanje v nas. Uredništvo bo premočrtno sledilo dani zavezi, da bo revija ostala politično neodvisna in odprta za različna mnenja – predvsem tista, ki so v drugih medijih zapostavljena. Še naprej bomo gojili preiskovalno novinarstvo in objavljali informacije, ki jih politične in kapitalske elite poskušajo skriti pred javnostjo. Obljubljamo, da ne bomo klonili pred pritiski ali se pustili ustrahovati. Prepričani smo, da Slovenija še vedno potrebuje medij, kot je Reporter.

Spoštovani, naj vam novo leto prinese vse tisto, kar si sami najbolj želite. Da bi se vam uresničili zastavljeni cilji, da bi bili zadovoljni s svojimi življenjem in zdravi. Srečno 2017!