sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Zeleni »talibani«: nas lahko ideje stranke Vesna stanejo celo energetske varnosti?

Deli na:
Zeleni »talibani«: nas lahko ideje stranke Vesna stanejo celo energetske varnosti?

Nenad Glücks, novinar - Foto: Primož Lavre

Pri Vesni - zeleni stranki so za zeleno energijo. Pri čemer so prepričani, da poleg energije iz fosilnih goriv niti jedrska energija ne sme biti tretirana kot zelena. Še več, pravijo, da bi »neodvisna analiza resničnega potenciala proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov pokazala, da NEK 2 sploh ne potrebujemo.« Resnica je ravno obratna: brez drugega bloka nuklearke bo Slovenija odvisna od še več uvoza električne energija, ki ne bo zelena, od energetske stabilnosti pa se lahko poslovimo.

V stranki Vesna želijo v vnemi za svojo agendo vse in še več. Ne le zapiranje TEŠ (kar seveda z vidika škodljivosti za okolje ni sporno), pač pa trdijo, da bi lahko z denarjem za investicijo v NEK 2 v Sloveniji »opremili vse strehe s solarnimi celicami in dosegli večkratnik proizvodnje jedrske elektrarne«. Česa pa ne povedo? Celo Nemčijo, ki je velik proizvajalec elektrike iz sončne energije, ko jim elektrike iz tega vira zmanjka, rešujejo jedrske elektrarne iz Francije in termoelektrarne iz Poljske. Soočenje z realnostjo pač.

Lansko poletje smo pri Reporterju objavili intervju z direktorjem družbe Eles Aleksandrom Mervarjem. Pravi, da se tehnologija sončnih elektrarn res hitro izboljšuje. Toda gre za nestanovitni vir. Na primer do sončne energije ponoči ne moremo priti. Od novembra do marca pa se možnost pridobivanja sončne energije zelo zmanjša. Kje boš dobil elektriko takrat? Seveda bi bila rešitev lahko v hranilnikih električne energije, vendar trenutno hranilnikov za tako velike količine energije (na primer za potrebe industrije) nikjer na svetu še ni. Tehnologije zanje še nimamo. Gre za tako enormne količine elektrike, da jih še ne znamo učinkovito za dlje časa shranjevati. Stvar pa brez dovolj zmogljivih hranilnikov električne energije ni izvedljiva. V svetu takšnega primera še ni.

Foto: Bobo - Jedrska elektrarna Krško


Pri stranki Vesna in podobnih pravoverno zelenih strankah po svetu nas torej prepričujejo za skok v bazen, v katerem še ni vode, upajoč, da bo napolnjen z vodo v času, ko bomo še v zraku. Mar ni tveganje preveliko? Po besedah Mervarja v intervjuju naj bi bilo slovensko ogrodje proizvodnega sistema za električno energijo v prihodnje hidroelektrarne, nuklearka in sončna energija. Pri čemer je treba upoštevati, da tudi hidroenergija precej niha. Razlika nihanja hidro proizvodnje je lahko kar ena sedmina celotne porabe na letni ravni.

Potrebovali bomo torej še strateško rezervo. Elektrarne na plin, ki jih lahko uporabiš, ko »teče voda v grlo«. Vsaj glede na doseg sedanje tehnologije.
Še nekaj, česar verjetno širša javnost ne ve: leta 2018 je recimo Nemčija še vedno manj kot 50 odstotkov elektrike proizvedla iz nizkoogljičnih virov, pri nas smo imeli tovrstne elektrike prek 70 odstotkov. Kdo je torej bolj zelen?