mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Začetek konca Cerarjeve vlade

Deli na:
Začetek konca Cerarjeve vlade

Foto: Primož Lavre

SMC bo treba »zdravstveno opazovati«, ali ne bi radi o razhodu koalicije le špekulirali z navajanjem izjav Karla Erjavca.

Bomo na domove prejeli vabila na predčasne volitve ali ne? Naj se tisti, ki v zasedi snujejo nove stranke ali liste z novimi obrazi podvizajo? Več razlogov vidimo, zakaj na volišča ne bomo odšli prav kmalu.

Najprej, volivci jim ne pritrjujejo. Čeprav nezadovoljni z vlado, niso (več) navdušeni nad pogostimi prazniki demokracije. Nobena od vladnih strank si jih res iz srca ne želi; čeprav jih morda (posredno) napoveduje in se ubada z različnimi scenariji, kako bi lahko prišlo do nezaupnice vlade.

Napovedi gospodarskih tokov so kar dobre, menda celo najugodnejše v zadnjih osmih letih. Brezposelnost upada, apetiti so seveda izdatnejši, to nas ne bi smelo presenetiti. Tudi v času pravega razcveta do leta 2008 smo poslušali, da navadni ljudje (drugače od elit) od gospodarske rasti nimajo nič. Sindikati javnega sektorja ne bodo uprizorili splošne stavke, s katero bi vrgli vlado. Če ne bodo prenapenjali, jim ta – tudi zaradi separatnega dogovora s sindikatom zdravnikov – lahko ponudi več, kot si še pred dvema tednoma niso mogli niti predstavljati.

Vladajoča Stranka modernega centra je previharila dve leti, po odhodu poslanca Bojana Dobovška je enotna. Miro Cerar ima komando vsaj v stranki. SMC bo treba »zdravstveno opazovati«, ali ne bi radi o razhodu koalicije le špekulirali z navajanjem izjav Karla Erjavca.

In ne nazadnje, centri moči oziroma zakulisni odločevalci morajo dvanajsto vlado usodno načeti že kmalu. Začetek konca bo v prihodnjih mesecih, ali pa ga ne bo. Če ji uspe sprejeti proračun, ki ne bo pregrobo kršil fiskalno pravilo, je zvozila. Ta združba mora še prej marsikaj koristnega postoriti. Tudi za nevidna ozadja je dobro, če imajo kaj besede pri imenovanju vodilnih v državnem holdingu (SDH) in slabi banki (DUTB). Najpogosteje se omenja imenovanje ustavnih sodnikov in zdaj še generalnega državnega tožilca.

In res nazadnje, sliši se banalno, a radikalnega kritika ministrice za zdravje, podpredsednika Desusa Tomaža Gantarja, ki je že napovedal začetek konca, je v zadnji Tarči zamenjal mehkejši in spravljivejši vodja poslancev France Jurša.