Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Vsi smo glas za otroke in družine

Deli na:
Vsi smo glas za otroke in družine

Foto: Primož Lavre

Primc se že lahko veseli (ali pa je zaskrbljen), ker pri zagovarjanju družine nikakor ni sam.

Aleš Primc je dolgo vlekel. Ne v Planici, ampak s svojo stranko, ki jo je napovedal nemudoma, ko ni bilo nobenega dvoma več, da je dobil še en družinski referendum. Dolgo je vlekel, novinarji so hodili za njim in ga vlekli za rokav, do kod seže, pa bodo pokazale šele volitve. Medtem se je pokazalo, da so mu časi vsakršne zmede, negotovosti in populizmov vse bolj naklonjeni. Če ne še v Sloveniji, se v naši okolici z velikim pospeškom dogajajo procesi, ki načenjajo tudi zelo trdne stranke in parlamentarno liberalno demokracijo. Stranke vse po vrsti s poenostavljeno, ljudem razumljivo govorico krepijo identitetno politiko – kot naročeno zanj.

Ko sem se pred letom dni pogovarjal s Primcem za daljši intervju, me je nekoliko presenetil, ko je, sklicujoč se na Janeza Evangelista Kreka, dejal, da je ta vse življenje zbiral na kup, da smo Slovenci vzpostavili svoje bančništvo in podjetja, svojo infrastrukturo, s katero smo lahko preživeli. Ker je gospodarska samostojnost temelj suverenosti in samostojnosti, bi morale pomembne gospodarske družbe, ki so še v lasti države in so ključne za našo prihodnost in razvoj, ostati v državnih slovenskih rokah in jih ne bi smeli prodati tujcem. NSI in SDS sta bili takrat odločno za privatizacijo, Primc pa je raje brez zadreg in neobremenjeno prevzel agendo slovenske levice. Ta je v Sloveniji dominantna tudi zaradi njenega »občutka« za nacionalni interes.

Kot rečeno, časi so Princu naklonjeni, državni kapitalizem se krepi, privrženci ekonomske svobode pa tudi na desnici ostajajo vse bolj brez mikrofonov. Primc kot filozof tudi dobro ve, da je pot liberalizma zgodovinsko različna od krščanstva. Lahko bi rekli, da je tudi zanj očitno deklarativno priseganje na liberalizem, ki morda to sploh ni, in poudarjanje stališča o njegovi skladnosti s krščanstvom, predvsem slovenska moda v zadnjih letih, ki ji ni nikoli pritegnil. Ta moda je že izgubila nekaj vzgonskega vetra.

Primc se že lahko veseli (ali pa je zaskrbljen), ker pri zagovarjanju družine ni sam. V SDS so v kongresnem osnutku nosilne resolucije celo zapisali, da bo družina postala investicijski projekt. NSI je pripravila seznam sedmih ukrepov za lažje življenje družin. Gotovo se bo izkazala še socialno čuteča levica. Vsi smo glas za otroke in družine ...