stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Vsi na volitve!

Deli na:
Vsi na volitve!

Interesne skupine oziroma lobiji, ki so nam ugrabile izvoljene predstavnike ljudstva in po njih državo, so razlog za prve predčasne volitve. V političnem vakuumu so vzniknile številne nove stranke in gibanja, ki obljubljajo, da se bodo ob morebitnem vstopu v parlament spopadle s temi skupinami in nam državljanom vrnile državo. To nas takoj zaskrbi. Podobno namreč obljubljajo tudi stare stranke, čeprav je jasno, da so mnoge od njih talke te ali one interesne skupine. Zato jim v javnomnenjskih anketah tudi tako slabo kaže, predvsem strankam iz propadle koalicije KGB.

Ker se je s predčasnimi volitvami odprl politični prostor, smo lahko razočarani, da številne najbolj sporne interesne skupine ne bodo stopile iz nedemokratičnih vod in se preizkusile na volitvah. S politiko se tako ali tako ukvarjajo, blokirajo državo, izvoljene predstavnike ljudstva si jemljejo za talce, nas pa nenehno lupijo za denar in nam v zameno ponujajo brezizhodnost čedalje slabšega življenja.

Njihovo nesodelovanje na volitvah je po drugi strani samoumevno, saj gre za skupine, ki bi se z vstopom v volilno tekmo morale odpovedati svojim netransparentnim metodam, preizkusiti svojo priljubljenost in ob morebitni izvolitvi v parlament prevzeti odgovornost za svoja dejanja in neskončno blebetanje. Ne pa da račun nenehno izdajajo politikom, ti pa potem po žepih in glavi udarijo nas.

Kot predstavnika dveh močnih interesnih skupin je treba izpostaviti Dušana Semoliča, skoraj dosmrtnega predsednika ZSSS, in Branimirja Štruklja, predsednika SVIZ. Oba sta oblastiželjna, hkrati pa jima niti na misel ne pride, da bi ustanovila svojo stranko in z njo kandidirala na volitvah. Raje brez odgovornosti blokirata vse reforme v Sloveniji.

Pri tem se nenehno pretvarjata, da zastopata vse. A njuno članstvo? Industrijske delavce? Pa saj so ti že izumrla vrsta, sploh po procesu globalizacije. A tistih 40 tisoč iz šolstva, izobraževanja, znanosti in kulture? Pa saj je to samo majhen del od 823 tisoč vseh delovno aktivnih. Nemara celo narodov blagor? A takega, po katerem gre Sloveniji in njenim državljanom vedno slabše?

Svojo dvoličnost sta potrdila letos, ko je Semolič vložil zahtevo za referendum o pokojninski reformi, po propadlem referendumu pa je Štrukelj grozil z referendumom o interventnem zakonu, ki je bil posledica tega neuspelega referenduma. Če že hočeta aktivno vplivati na politiko v Sloveniji in vladati, in to ne zgolj z blokado izvoljenih predstavnikov ljudstva, naj že enkrat pokažeta pogum in gresta na volitve. V ustavi namreč ne piše »V Sloveniji ima oblast Semolič oziroma Štrukelj«. Pa da vidimo.

 V letošnje predvolilno dogajanje se je umešala tudi interesna skupina GZS, prvačil pa je prvi človek Samo Hribar Milič. Čeprav se je še nedavno skrival pod kiklo propadlega tajkuna Pavčka, bivšega predsednika GZS, ima Hribar Milič toliko povedati. In ne samo on. Kot da bi prišli iz norišnice, so v GZS vodjem strank postavili svoje zahteve, predvsem naj jih rešijo iz finančnih težav z našim, davkoplačevalskim denarjem. Od dobičkov, ki so jih pobasali, seveda nismo videli niti centa, zdaj pa naj delimo njihovo nesposobnost in mizerijo? Država naj se zadolži za milijardo evrov našega denarja in jim ga podari? Namesto da nas lupijo, naj se končno še oni preoblikujejo v stranko »Dajte nam milijardo evrov«, da vidimo, koliko glasov bodo dobili. Sicer pa naj nas ne žalijo s svojimi zahtevami.

Podobno kot za GZS velja tudi za razvpito Združenje Manager, ki je v zadnjih letih rado moraliziralo in solilo pamet kar povprek. Potem pa so nagrado dali kasneje propadlemu tajkunu Kordežu in se za to niso niti pokesali, obenem so izključili Bavčarja in Šrota. Svojo moralnost bi morali dati volivcem na razpolago, ustanoviti stranko in kandidirati, recimo s Kordežem kot mandatarjem. Pa da vidimo, koliko je vredna njihova neskončna morala pod geslom »Bankrot Slovenije do konca januarja 2012«!

Med najzahrbtnejše interesne skupine spada Kučanov Forum 21. Kučan je leta 2004 z ustanovitvijo tega »društva« stopil iz ozadja in na volitvah podprl takratno LDS, ki je klavrno končala. On seveda ni kandidiral. Kučana neuspeh sploh ni ustavil, ampak je vsem po vrsti solil pamet in se pri tem pretvarjal, da je navaden predstavnik civilne družbe. Na volitve seveda ni šel niti leta 2008, ampak je podprl protijanševsko koalicijo KGB, ki je prav tako klavrno propadla. Tudi za letošnje predčasne volitve Kučan nabija iz vseh topov, to pot za Zorana Jankovića. Ne, tudi tokrat ne gre Kučan s Forum 21 na volitve, čeprav bi bil res skrajni čas. Ampak potem bi se moral odpovedati svojim nedemokratičnim trikom, preizkusiti svojo priljubljenost pri ljudstvu in končno pokazati, ali in koliko je sploh vreden. Vprašanje je, kaj bi potem ostalo od Milana Kučana.

Številne volivce kljub navdušenju zaradi predčasnih volitev upravičeno navdajajo dvomi, ali bodo te prinesle bistvene spremembe ali zgolj spremembo oblasti. Vendar ni problem zgolj v politikih, ki naj bi bili vsi po vrsti isti, to je pokvarjeni in slabi. Problem je predvsem v naštetih interesnih skupinah, katerih talka prej ali slej postane vsaka vlada. Interesne skupine bi bilo zato treba prisiliti k transparentnosti in demokratičnim pravilom igre. Naj gredo vsi na volitve ali pa naj se jim vzame pravica do več kot enega glasu. Po pravilu »en človek, en glas« jih je treba končno postaviti na pravo mesto, zajeziti njihovo neskončno poplavo besed in negativnih dejanj, za katere je vedno nam, volivcem in davkoplačevalcem, izdan končni račun.