požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Vrnitev h koreninam

Deli na:
Vrnitev h koreninam

Foto: Primož Lavre

Novoizbrani predsednik ZDA Donald J. Trump je v svojem zmagoslavnem govoru na večer po zmagi napovedal svojim volivcem in vsem Američanom vrnitev Amerike h koreninam, k ameriškemu snu, k obnovi Amerike kot najmočnejše ekonomije z obnovljeno infrastrukturo in milijoni novih delovnih mest.

Mednarodni skupnosti pa sporočil: »medtem ko bomo vedno postavili interes ZDA na prvo mesto, bomo pošteno ravnali z vsemi, z vsemi ljudmi in vsemi drugimi državami. Iskali bomo skupne imenovalce, ne sovražnosti; partnerstva, ne konfliktov«. V zmagoslavnem govoru je ostal zvest svojim predvolilnim obljubam, da bo Amerika na prvem mestu in spet čudovita.

Mednarodna skupnost, sosedi, partnerji in zavezniki pa so zmedeni v iskanju odgovorov, kakšna bo zunanja politika ZDA. Ali bomo videli iz zgodovine že poznan izollacionizem, ki se za Evropo ni nikoli dobro končal, ali zgolj moderirani globalizem, ki bo izhajal iz domneve globalizem da, ampak na naš način in ko je to v našem interesu. Evropske zaveznike na vzhodnem krilu Nata skrbijo domnevno dobri odnosi Trumpa z Rusijo in njegove nekdanje izjave, da kdor ne prispeva dogovorjene »članarine«, naj ne pričakuje ameriške podpore. Države članice, naši politiki so se zavezali, da bomo prispevali dva odstotka BDP za našo obrambo, sedaj je denarja za Slovensko vojsko krepko manj kot en odstotek. Politični dediči, ki so v prejšnji totalitarni jugoslovanski državi dajali za vojsko, ki je leta 1991 napadla Slovenijo, 25-krat več, 25 odstotkov BDP, danes vojski demokratične Slovenije namenjajo drobtinice. Trump je opozoril, da smo vstopili v klub, zavezali smo se, da bomo ravnali po klubskih pravilih, tega pa ne počnemo. Roko na srce, Poljska je to že naredila, baltske države so tudi blizu temu, prepričan sem, da 5. člen Washingtonske pogodbe ne bo v ničemer ogrožen. Napad na eno članico zavezništva bo napad na vse, in ZDA bodo spoštovale svoj del dogovora. Tako kot imajo pravico zahtevati in vztrajati pri tem, da mi spoštujemo zaveze, ki smo jih dali. Brezplačne vožnje je konec.

Izvolitev Trumpa je dobra novica za zaustavitev širjenja radikalne islamistične invazije na Zahod. Katar, Savdska Arabija in kup drugih plačujejo, podkupujejo zahodne politike, tudi Clintonova sta med njimi, hkrati financirajo Al Kaido, ISIS in gradnjo džamij po Evropi in Ameriki. Džamij, kjer pridigajo o najbolj ekstremnem vahabijskem, salafijskem islamu. Vlade zahodnih držav ne skrbi ta načrtna islamizacija, ki je naperjena v uničevanje naših demokracij, temveč politična korektnost, domneven sovražni govor, islamofobija, fašizem, populizem in podobne neumnosti iz levičarskega propagandnega arzenala. V resnici pa sami prikrivajo svoj globalizem, katerega namen je uničiti narod in državo, kot ju razumemo zadnja stoletja, uničiti demokratične pridobitve, kot so svoboda govora, združevanja, pravica do načina življenja, kot si ga sami želimo. Vse skupaj je načrten propagandno-agitacijski načrt, neomarksistična paradigma, ki temelji na tem, da to, kar sam počneš, očitaš drugim. Oni so komunofašisti, sovražni govor je njihov način delovanja, nasilno protestiranje je zloraba pravice do združevanja, dretje o islamofobiji je v resnici podpora islamizaciji, vse skupaj pa je zavito v celofan populizma, ki nam ga servirajo »liberalni« mediji.

Vsegliharska evropska levo-desna politika, katere sestavni del je tudi slovenska, je kriva za to, da je Velika Britanija odšla iz Evropske unije, za to, da so bili teroristični napadi islamskih skrajnežev na Zahodu s številnimi smrtnimi žrtvami. Angela Merkel je neposredno odgovorna za brexit, za katastrofalno varnost lastnega prebivalstva in prebivalcev Evrope. In ona ob Trumpovi zmagi modruje o vrednotah. Skrajno cinično in sprevrženo od nekoga, ki je kriv za gradnjo münchenskega zidu. Štirimetrski zid, ki po 27 letih od padca berlinskega zidu deli prebivalce mestne četrti od naselja, v katerem živi 160 nezakonitih migrantov. Evropa je pod francosko-nemškim dvojcem Holland-Merkel zabredla v močvirje. Išče in ne najde poti iz njega. Upam in želim si, da bo to pot pomagal poiskati in najti tudi novi predsednik ZDA. Potrebujemo močno transatlantsko partnerstvo, ne pa podrejanje vladarjem in diktatorjem iz soseščine. 

Številne skrbi, da je njegova zunanja politika popolna neznanka in bo naperjena proti tradicionalnim strateškim transatlantskim odnosom. Jaz pa menim, da bo ravno nasprotno. Če kdo misli, da bo Trump dovolil Rusiji, da počne vse, kar hoče, kot je dovolil Obama, se zelo moti. Vsem je jasno, da so ZDA močnejše, če imajo močne in odgovorne zaveznike. Vzajemnost je temelj dobrih partnerskih odnosov, mislim, da v Evropi že prihaja do streznitve. V Evropski uniji in zvezi Nato, iz evropske perspektive; gledamo kaos na Bližnjem vzhodu, čutimo pritisk Rusije na naše vzhodne članice, spremljamo radikalizacijo in islamizacijo Turčije, smo pod migracijskim pritiskom iz Afrike, z navidezno humanitarnostjo podpiramo palestinske teroristične organizacije, soočamo se s propadlo integracijsko politiko znotraj držav članic – zdi se, kot da ni rešitve. Levo-desno politiko skrbi rast »populizma in nacionalizma«, ne želijo pa razumeti, da je vse to rezultat njihovih zgrešenih politik. Lastno prebivalstvo so ustrahovali, zanemarili njihove potrebe in želje, sedaj pa se čudijo, kaj se dogaja. Nočejo si priznati, da imajo problem in da so zanj krivi sami. 

Novi predsednik je v ZDA identificiral problem in pokazal zdravilo zanj. Upam, da bo v dobro ZDA, partnerjev in zaveznikov iz Nata in EU, ponudil tudi skupno voditeljsko vizijo, z razumevanjem, da je iz evropske perspektive svet videti popolnoma drugačen kot iz perspektive ZDA. Posamezne evropske države žal potrebujejo tudi garancije. Kajti skupaj se bomo lažje spoprijemali z izzivi globaliziranega sveta. Izzivi, ki jih prinaša krepitev gospodarskega, političnega in vojaškega vpliva ter ambicij Kitajske v Aziji, Evropi in Afriki. Paradoksalno je, da je prav globalizacija omogočila močno nacionalno državo Kitajsko, medtem ko so poskušali prav v imenu te iste globalizacije uničevati zahodne države. ZDA so se vrnile h koreninam. Čas je, da to storita tudi Evropa in Slovenija.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno uredništva Reporterja.