Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Upor »Kučanovega sina« Mateja Tonina: ne bo lojalen opozicijski partner Janši?

Deli na:
Upor »Kučanovega sina« Mateja Tonina: ne bo lojalen opozicijski partner Janši?

Ivan Puc, novinar - Foto: Primož Lavre

Verjetno nisem edini, ki pospravljam stare časopis in ugledam kakšno misel, ob kateri se pospravljanje ustavi. Ko še ni bilo Roberta Goloba, lani septembra, je režiser dramatizacije Jančarjevega romana To noč sem jo videl zapisal: »Danes nihče ne mara svobode, zato bi jo Veronika Zarnik odnesla še slabše kot v svojem času.«

Svoboda je po Pipanu samo še sinonim za anarhijo, svoboda je nevarna, ker je neobvladljiva, njene teža pa pritiska sleherniku na ramena, mu krivi hrbtenico in ga tlači navzdol. Želel je reči, da imajo ljudje namesto zavezujoče svobode raje človekove pravice, vsakdo jih ukroji po svoji majhnosti in je zanje pripravljen iti na barikade.

Na prvi pogled se zdi, da so volivci oziroma voditelj Gibanja Svoboda režiserja demantirali. Ko bo nova oblast, ki napoveduje progresivno obdavčitev premoženja, predlagala davek na nepremičnine, bomo zanje pripravljeni graditi in iti na barikade.

»Vedno dajte ocenjevati načrte vlade skozi zakonske predloge, ko pridejo v parlament. Ljudje naj nas sodijo po dejanjih.« Pomirjajoče besede novega mandatarja so slišijo svetopisemsko: po sadovih sodimo človeka in ni razloga, da bi ga sodili vnaprej.

Kot je dejala izvižgana in odstopljena (politična) mati Tonina Ljudmila Novak. »Desnica mora biti bolj demokratična«. Kdo je Kučanov sin pa se ve.

Podobno so nas pred volitvami zdaj v pospešenem koraku odhajajoči oblastniki skušali prepričati, naj sodimo po dejanjih in ne po lepih besedah. Ko pa je bila sodba na volilno nedeljo izdana, poraženci niso sklonili glave, ker so bili sojeni za njihova dejanja. Ne, z njihovimi dejanji ni bilo nič narobe, raje so sodili nehvaležnim volivcem. Sveto pismo v enem od starejših prevodov pravi: »Kajti s kakršno sodbo sodite, tako bodo sodili vas«.

Zaupanje je nasprotje vnaprejšnjih sodb in obsodb. A kot vemo, zaupanje je dobro, nadzor je še boljši. V državnem zboru je SDS, ki se po izgubi oblasti še ni znebila abstinenčne krize, hotela predsedovati obema nadzornima telesoma, ki pripadata opoziciji: komisiji za nadzor varnostnih obveščevalnih služb (KNOVS) in komisiji za nadzor javnih financ (KNJF).

Foto: Primož Lavre - Matej Tonin in Janez Janša


SDS je ustavila nekdanja zaveznica Nova Slovenija, ki noče biti poleg koalicijskega še lojalen »opozicijski partner«. Z asistenco koalicijskih poslancev se je dokopala do vodenja KNJF, SDS pa se je protestno odpovedala vodenja KNOVS, zato ta nadzorna komisija še ni ustanovljena – če kdaj bo, najbrž v dobrobit demokracije in delitve oblasti le bo.

Če bi Matej Tonin spet vodil KNOVS, bi se dalo s SDS še kaj zmeniti. Vendar ta nadzorni položaj ni nekaj na čemer bi si dvigal priljubljenost in nima politične teže, kot jo ima KNJF. Za NSI, ki stavi na ekonomijo, je nadzor javnih financ neprimerno pomembnejši od razkrivanj »vohunčka Murija«.

Tonin ima dober argument za osvojitev parlamentarnega nadzora javnih financ: zadnja dva mandata v opoziciji je KNJF vodil poslanec SDS Andrej Šircelj, zdaj pa so na vrsti oni. Kot je dejala izvižgana in odstopljena (politična) mati Tonina Ljudmila Novak. »Desnica mora biti bolj demokratična«. Kdo je Kučanov sin pa se ve.