komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda

Deli na:
Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Gotovo se še spominjate referenduma o družinskem zakoniku leta 2012, po katerem bi bili pri pravici do posvojitve otrok homoseksualni pari izenačeni s heteroseksualnimi. Vse ankete so kazale, da bodo podporniki zakona slavili z veliko razliko, na koncu pa je približno 55 odstotkov volivcev glasovalo proti zakonu.

Slovenci namreč večinoma prisegajo na tradicionalne vrednote ne glede na to, ali na volitvah glasujejo za desne ali za leve stranke. Pravzaprav slednje zmagujejo, ker jih volijo tudi volivci, ki po svojih vrednotah spadajo bolj na desno. Verjeti je, da se položaj v zadnjih desetih letih ni bistveno spremenil, še posebej zaradi trendov tako pri nas kot po svetu, po katerih je vedno več ljudi konservativnih.

Te okoliščine so po vsej verjetnosti zanemarili v Gibanju Svoboda, ki je predlagalo, da bi skupaj z evropskimi volitvami imeli še tri referendume: o evtanaziji, legalizaciji marihuane in uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah. Njihov predlog so podprli še v Levici, medtem ko so se v SD vzdržali, SDS in NSI pa sta bili proti.

Podobno kot pred dvanajstimi leti zgodi tudi obratno, da bo na referendum prišlo več nasprotnikov evtanazije in marihuane kot privržencev, zaradi česar lahko Gibanje Svoboda doseže še slabši rezultat na evropskih volitvah, ki bodo potekale sočasno.

Slednji sta zoper odločitev državnega zbora vložili ustavni spor, saj menita, da bi bilo odločanje o evtanaziji v nasprotju z ustavo, pri legalizaciji marihuane pa naj bi predlagatelji kršili parlamentarni postopek, saj so najprej predlagali legalizacijo v medicinske namene, nato pa dodali še osebno rabo. O spremembah volilnega zakona bomo v vsakem primeru glasovali skupaj z evropskimi volitvami, kar je z njimi še najmanj nezdružljivo.

Če bo ustavno sodišče dovolilo še referenduma o evtanaziji in marihuani, največja vladna stranka pričakuje višjo volilno udeležbo in s tem boljši rezultat svoje stranke na evropskih volitvah. K temu jih spodbujajo tudi trenutne ankete, ki kažejo, da bodo volivci obe pobudi gladko podprli. Toda ankete so lahko tudi zavajajoče, poleg tega se lahko do volitev še marsikaj zgodi. Znano je, da evtanazije zaradi nevarnosti zlorabe te pravice ne podpira medicinska stroka, ki bi sicer podprla pomoč pri samomoru. Prav tako zgolj legalizacija marihuane v medicinske namene najbrž za večino ni sporna.

Foto: Večer/Robert Balen - Premier Robert Golob

Zato se lahko podobno kot pred dvanajstimi leti zgodi tudi obratno, da bo na referendum prišlo več nasprotnikov evtanazije in marihuane kot privržencev, zaradi česar lahko Gibanje Svoboda doseže še slabši rezultat na evropskih volitvah, ki bodo potekale sočasno. Hud poraz na evropskih volitvah pa bo skoraj zagotovo povzročil še večje razpoke in turbulence v vladni koaliciji.