Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Silvester Šurla: Železna lady Kučanovega klana

Deli na:
Silvester Šurla: Železna lady Kučanovega klana

Miro Cerar je zgodovina, politično zakulisje Foruma 21 že pripravlja naslednika. Zdaj bi lahko prišla na vrsto ženska. Še en »nov obraz« za nadaljevanje statusa quo, da je oblast še naprej v pravih rokah in da omrežja ohranijo privilegije. Pravijo ji železna lady Kučanovega klana. Ni nov, je že precej znan obraz in ni prvič, da se njeno ime omenja v povezavi s funkcijo predsednika vlade.

Alenka Žnidaršič Kranjc je tipična predstavnica slovenske rdeče aristokracije. Na prizorišču je že dvajset let, v času tranzicije ji je uspelo nesramno obogateti. Verjetno tudi ob pomoči politike, s katero se je vseskozi spogledovala. Velja za žensko, ki gre čez trupla, da doseže svoje cilje, to se je nazadnje pokazalo tudi v primeru Luke Koper v večinski državni lasti, kjer jo je vladajoča politika nastavila za predsednico nadzornega sveta.

Ob izbruhu afere je preračunljivo zaigrala na strune velike žrtve, češ da ji zaradi njene pokončnosti strežejo po življenju. Ko je bila povprašana, kdo jo želi poslati na drugi svet, je pomenljivo obmolknila. Ni podala nobene prijave na policijo, namesto tega je iz ozadja orkestrirala »spontani« upor pristaniških delavcev. Njeni politični kompanjoni pa so v Koper z avtobusi pripeljali še rdečezvezdnike na vpoklic. Večinoma že znane obraze iz »vseslovenskih ljudskih vstaj« proti drugi Janševi vladi.

»Zgodilo se bo ljudstvo,« je že ob hišni preiskavi jeseni 2012 ušla zlovešča napoved pouličnega mitingaštva Zoranu Jankoviću. Ta je že leto pred tem očitno prekrižal politične načrte Žnidaršič Kranjčeve, ki naj bi jo že leta 2010 »več ljudi nagovarjalo, naj vstopi v politiko in se na naslednjih volitvah poteguje za položaj premierke«. Tako se je namreč pohvalila kar sama v oddaji Nedeljski klub (POP TV). »Ljudstvo« je AŽK prišlo na pomoč šest let kasneje, da končno le poteši svoje politične ambicije in ob tem, prosto po čez noč odstopljenem prvem človeku SDH Marku Jazbecu, uresniči še kak osebnofinančni cilj.

Zadržanem Jazbecu se je vendarle razvezal jezik, le brco v zadnjo plat je moral dobiti. Da je v parlamentu s tresočim glasom z lista papirja prebral, »da Luke Koper ne vodi uprava, še manj pa jo nadzira predsednica nadzornega sveta z zgolj navideznim kompleksom Ivane Orleanske …, da jo obvladujejo koruptivne, pridobitniške ter nepotistične klike in združbe v navezavi z nekaterimi sindikalnimi voditelji skozi fasado domnevno pristnega delavsko-ljudskega upora …«.

Gre za hude izjave, ki jih za zdaj organi pregona še niso uporabili za pričetek preiskave, pa bi to morali storiti že po uradni dolžnosti. Jazbec je povedal, da v koprskem pristanišču vlada mafija. Toda ker politična mafija vlada celi državi, so še enkrat psi lajali, karavana pa je šla dalje. Potrošni material te politične mafije je (bil) tudi Jazbec, tako kot so bili pred njim že mnogi drugi izvršniki. Pa tudi nova železna lady Kučanovega klana je predvidena za enkratno politično uporabo.

Na zadnji politični obračun za Luko Koper je treba gledati širše. Ni šlo samo za spopad dveh omrežij (mladih in starih fantov Foruma 21) za poldrugo milijardo evrov vreden posel izgradnje drugega tira. Šlo je tudi za demonstracijo zakulisne politične moči tistih mogočnežev, ki Sloveniji dejansko vladajo iz ozadja. Premierju Cerarju je bilo dokaj brutalno sporočeno, da se njegov čas v politiki počasi izteka. Da, če ne bo odšel zlepa, lahko odide tudi zgrda.

Po dveh letih na oblasti Cerar nima več zmagovalnega naboja, da bi nomenklaturi, ki ga je leta 2014 izstrelila v politično orbito, tudi na naslednjih (predčasnih) volitvah zagotovil kontinuiteto oblasti. Zmedeni profesor je samo še politično kljuse, ki v večjem delu javnosti ne uživa nobene kredibilnosti več. Njegova vlada iz dneva v dan postaja večja katastrofa, Cerar je politično truplo, ki v vegetativnem stanju samo še čaka, da ga odklopijo od oblasti.

V igri pa je mnogo več kot le drugi tir. Gre za obvladovanje države in večine njenih najpomembnejših podsistemov. V ozadju je smrtni strah Organizacije, najožjega jedra Kučanovega klana, ki se krčevito bori za preživetje in je za to pripravljeno stopiti tudi čez rob sprejemljivega v neki normalni demokratični družbi. Bodimo povsem konkretni – Sloveniji iz ozadja vladajo tisti posamezniki, ki so pred zadnjo skupščino Luke Koper kar čez noč dosegli, da je SDH v zadnjem hipu umaknil predlog zamenjave novih nadzornikov, Marka Jazbeca pa prisilil k nepreklicnemu odstopu.

Dvajset let po izidu kultne knjige Kučanov klan pokojnega Danila Slivnika se tedaj zapisane zlovešče napovedi uresničujejo tukaj in zdaj. Res smo postali zatohla Kučanova gubernija.