pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Referendumski polom SDS: na potezi ni več le Janša temveč tudi Logar

Deli na:
Referendumski polom SDS: na potezi ni več le Janša temveč tudi Logar

Foto: Primož Lavre

Skoraj na koncu supervolilnega leta smo. Referendumi so prišli na vrsto na koncu, ko se je – tako je bilo videti glede na lokalne volitve – krivulja volilne udeležbe začela spuščati. Janez Janša kot prvi pobudnik referendumov je računal na višji mobilizacijski potencial volivcev stranke SDS, ki bi prišel do izraza ob nižji udeležbi. Kar se ni uresničilo.

Še huje, SDS ni, kot kaže, na nobenem referendum dosegla niti potrebnega kvoruma. Že popoldanska kar visoka volilne udeležba je nakazala, da se je vnovič aktiviralo volilno telo, ki podpira vlado. Gibanje Svoboda in njeni partnerji še jahajo na krilih parlamentarne zmage. Koalicija ostaja trdna, kar že ves čas kažejo ankete. Politični zemljevid ostaja enak. Referendumi so češnja na torti iztekajočega leta 2022; razrezali so ga na Inštitutu 8. marec.

V kampanji je sodelovala le SDS, ne pa tudi NSI, ki nadaljuje z bolj konstruktivno opozicijsko držo. Referendumi so samo njen projekt in ne morda kake Koalicije Slovenije, kot smo jo poznali svoj časa. To torej ni bil le referendum o vladi temveč tudi referendum o SDS, njeni mobilizacijski moči. Največja opozicijska stranka je vnovič naletela na »stekleni strop«. Referendum je, kot rečeno, odslikal že znano politična razmerja izkazana na državnozborskih in predsedniških volitev.

Predsednik SDS Janez Janša na dvakratno vprašanje na petkovem soočenju s predsednikom vlade Robertom Golobom na POP TV ni želel odgovoriti na vprašanje, če bo sprejel odgovornost in odstopil kot predsednik SDS.

Predsednik SDS Janez Janša na dvakratno vprašanje na petkovem soočenju s predsednikom vlade Robertom Golobom na POP TV ni želel odgovoriti na vprašanje, če bo sprejel odgovornost in odstopil kot predsednik SDS. Stranka ima novo priložnost za razmislek, ali je še smiselno naprej po starem – z zdajšnjim liderjem. Časa do naslednjih volitve je še nekaj. Na potezi ni več le Janez Janša temveč tudi Anže Logar.

Ne le priložnost, razmislek o prihodnost desne sredine je postala nujnost. Kje, denimo, je 410.000 nedavnih Logarjevih volivcev? V kampanji PROTI je pred kamerami in mikrofoni nastopila vrsta bizarnih ljudi, ki se tam ne bi smeli znajti. Bili so vse kaj drugega, kar je kampanji promoviral Anže Logar. Nič se niso znalki ali mogli naučiti od njega.

SDS napoveduje spodbijanje zakona o RTV na ustavnem sodišču. Po logiki SDS (naj spomnimo na referendum o družinskem zakonik, katere izid naj bi ustavni sodniki v odločbi pred meseci ne spoštovali) je spodobno, če ustavno sodišče upošteva voljo ljudi. No, seveda je edino spodobno, če odločitev sodnikov spoštujemo – kakršnakoli že bo.

Volivci so odgovornost za dolgotrajno oskrbo z referendumom preložili na novo oblast. Bolj jasno se tega ni dalo storiti. Dobra stran referenduma o dolgotrajni oskrbi je bilo zavedanje, da je treba zakon spraviti v življenje. Vlada bo morala uskladiti različne interese, rešiti sistemski vir financiranja, pomanjkanje kadrov pri izvajalcih dolgotrajne oskrbe ... Velik izzivov najprej za ministra Luka Mesca in Danijela Bešič Loredana.