Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Referendumi: Pošljimo Janševe ostanke na smetišče zgodovine!

Deli na:
Referendumi: Pošljimo Janševe ostanke na smetišče zgodovine!

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

»Dvema, trem bomo dali odpoved, potem pa bo mir!« je pred državnozborskimi volitvami na nekem predavanju, ki ga je predvajala Nova24TV, grozil programski svetnik RTV Slovenija Slavko Kmetič. Upokojeni strojevodja, ki se nikoli v življenju ni ukvarjal z mediji, kaj šele s televizijo, je bil za programskega svetnika izvoljen v imenu civilne družbe, a ga je skrbno izbrala SDS. Dovolj je bila izkaznica SDS.

Podobno velja za večino od sedanjih 21 od 29 programskih svetnikov, ki jih imenuje državni zbor. Le pet med njimi jih uradno predstavlja politične stranke, a še med njimi takratna opozicija (LMŠ in SD) ni dobila svojega člana. Kmetič se je v tistem predavanju hvalil, da vseh 21 svetnikov glasuje kot en mož, da kliče odgovorno urednico Jadranko Rebernik, ji naroča prispevke in katere novinarje naj odstrani ter kako bodo z novimi močmi popravili novinarsko poročanje. Dosegel je, da so med drugim »odstavili« voditeljico TV Dnevnika Elen Batista Štader, »ki je kričala ob sedmih zvečer«.

Programski svetnik Slavko Kmetič grozil s čistkami na RTV: »Dvema, trem bomo dali odpoved, potem pa bo mir!« (VIDEO)

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough, ki ga je prvak SDS Janez Janša ob izvolitvi označil za »novo metlo«, je medtem za direktorja TV Slovenija imenoval Uroša Urbanijo, ki je v zadnji Janševi vladi vodil vladni urad za komuniciranje in se tam spopadal z mediji, zlasti z STA. Za vodjo pravne službe RTVS je izbral Draga Zadergala, svetovalca v kabinetu prejšnjega premierja Janeza Janše. Urednica dnevnoinformativnih oddaj pa je postala Ksenija Koren, nekdanja Janševa svetovalka za stike z javnostjo v času njegove druge vlade in njegova operativka v različnih medijih.

Za ta referendum bomo po volji SDS plačali 4,8 milijona evrov. Izkoristimo volilno pravico in pošljimo Janševe ostanke na smetišče zgodovine!

Mnogi novinarji so zapustili javni zavod, zato so jih nadomestili z novimi. Med drugim tudi z nekdanjim novinarjem strankarske televizije Nova24TV Luko Svetino, ki pogodbeno vodi Odmeve in pripravlja prispevke za informativni program. Zaradi stanja na javni televiziji novinarji že več mesecev stavkajo in protestirajo, 28 med njimi jih je dobilo opomin pred odpovedjo.

Česa takega nismo doživeli niti v času, ko je svet RTVS vodil nekdanji predsednik združene liste Janez Kocijančič, ki je nato prevzel Olimpijski komite Slovenije. Verjetno se je tako dogajalo v svinčenih časih komunizma, le da si takrat novinarji niso upali protestirati. In se še dogaja na Madžarskem, v Srbiji, Belorusiji, v Putinovi Rusiji …

Le da pri nas na oblasti ni več Janez Janša, ampak Robert Golob, ki mu nekdanji premier ne pusti spremeniti zakona in tako umiriti razmer na javni RTV. Za ta referendum bomo po volji SDS plačali 4,8 milijona evrov. Izkoristimo volilno pravico in pošljimo Janševe ostanke na smetišče zgodovine!