klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Palestino je priznal tudi Vatikan

Deli na:
Palestino je priznal tudi Vatikan

Foto: Primož Lavre

Palestina je bila med prvimi državami, ki je maja 1992 priznala Slovenijo.

Leta 1917 je Velika Britanija prevzela nadzor nad Palestino in tja začela množično naseljevati Jude, s čimer je prisluhnila sionističnim voditeljem, ki so tam želeli vzpostaviti judovsko državo. Do leta 1939 jih je v te kraje prišlo že 445 tisoč. To je vse bolj jezilo Palestince, ki so se temu začeli nasilno upirati.

Po drugi svetovni vojni se je leta 1947 Velika Britanija odločila umakniti iz vse bolj krvavega območja. Mandat za reševanje problema pa je dobila OZN, ki je določila, da se Palestina razdeli na dve državi: arabsko (palestinsko) z 42 odstotki ozemlja in judovsko s 56 odstotki. Glavno mesto Jeruzalem, ki ga imajo judje, kristjani in muslimani za sveto mesto, pa naj bi s preostalima dvema odstotkoma teritorija imelo poseben mednarodni režim.

Foto: Arhiv Svet24

14. maja 1948 je bila razglašen Izrael, palestinska država pa ni bila vzpostavljena. Vse od takrat je to vir konfliktov in velikih sporov na tem območju. Že naslednji dan po razglasitvi se je začela vojna, v kateri je pet arabskih držav napadlo Izrael. 7. januarja 1949 je Izrael zmagal in osvojil dodatnih 21 odstotkov ozemlja. Leta 1967 so zasedli še 23 odstotkov ozemlja Palestine (Gazo, Zahodni Breg in Vzhodni Jeruzalem).

Izrael od tedaj v nasprotju z mednarodnim pravom in konvencijami okupira to območjem, gradi zidove in nanj načrtno naseljuje svoje prebivalstvo. Po ocenah več kot sedem milijonov palestinskih beguncev čaka na pravico do vrnitve na svoje ozemlje, o kateri Izrael noče niti slišati.

Že leta 1974 je pravico do samoodločbe OZN podelila Palestincem. Od takrat je državo priznalo že 136 svetovnih držav. Pogled na države, ki so priznale Palestino, zgovorno priča o vplivu ZDA in izraelskega lobija v tej državi, ki preprečuje priznanje. Med državami, ki so jo priznale, je kar 70 odstotkov članic OZN in 82 odstotkov prebivalstva, vendar je med njimi le malo držav, ki pripadajo Zahodu. Kljub temu jo počasi priznava vse več držav EU. Velja omeniti, da jo je priznal tudi Vatikan.

Palestina je bila med prvimi državami, ki je priznala neodvisno Slovenijo. Naše priznanje bi pomenilo, da država zavrača pragmatične politike, ki trgujejo s pravicami ljudstev. S tem bi na simbolični ravni izrazili podporo zatiranemu palestinskemu ljudstvu, upoštevali pravičnost v mednarodnem pravu in postavitev temeljev za začetek miru na tem nemirnem območju.

Matej Klarič, novinar, Novice Svet24