Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Za domovino, s Titom naprej! Kam že?

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Za domovino, s Titom naprej! Kam že?

Foto: ilustracija Lan Seušek

In vendar se premika! Za zadrtimi klerikalci in waldofskimi kvazi pedagogi so začeli privatne šole končno odpirati tudi zmerni jugonostalgiki. Oni dan smo v Ajdovščini lahko uživali ob pogledu na uniformirano šoloobvezno mladež. Bela srajčka, modre hlače (oziroma krilce), rdeča rutica okoli vratu in titovka na glavi. V srčku pa misel; »Za domovino, s Titom naprej!« Kam točno je to, ukaželjni možgani resda še ne vedo, ker so za to še premladi. Ko bodo starejši, jih pa ne bo zanimalo, ker bodo možgani že dobro oprani.

Vesel dogodek pa je žal zagrenila kapljica pelina. Kot vse drugorazredne zasebne šole bodo namreč tudi ajdovska in vse naslednje prvorazredne zasebne šole finančno prikrajšane zaradi nespoštovanja odločne ustavnega sodišča o enakem financiranju javnih in zasebnih šol. Spomnili se boste, kako je v desno nagnjeno ustavno sodišče – ki poslanca SD Matjaža Hana spominja na stolp v Pisi – že decembra 2014 odločilo, da mora državni zbor najkasneje v letu dni odpraviti protiustavnost, ki se kaže v diskriminatornem financiranju. Minilo je leto in drugega pol, a državni zbor se je za odločno ustavnega sodišča menil manj kot nič. To je hudo prizadelo pravnika, etika, pravičnika in predsednika vlade, Mira Cerarja, ki je spomladi letos na obisku Škofijske gimnazije potožil zbranemu občinstvu: »Kot pravnik in predsednik vlade sem nesrečen, ker zamujamo z izvršitvijo ustavne odločbe.«

Le kak dan kasneje so se poslanci koalicije spet požvižgali na njegovo ujetega ptiča tožbo in gladko zavrnili spoštovanje odločitve ustavnega sodišča, s tam pa tudi Cerarja prepustili njegovi nesreči. Za nameček se je ta nesreča pred dnevi še poglobila in zdaj že meji na obup. Izkazalo se je namreč, da se na njegova čustva (kakor tudi na zahtevo ustavnih sodnikov) požvižgajo tudi ministri njegove lastne vlade z ministrico za izobraževanje, znanost in šport, Majo Makovec Brenčič na čelu. Med predlogi sprememb zakona, ki so jih poslali v obravnavo v državni zbor, izenačenje financiranja javnih in zasebnih šol namreč sploh ni omenjeno.

Še ena velika svinjarija, ki pa ni kaznivo dejanje.

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek