mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Vsi naši udbovci

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Vsi naši udbovci

Foto: ilustracija Lan Seušek

Udbovci in seveda udbovke so se pri nas zelo namnožili. Menda sta v Sloveniji samo še dva, ki to nista. Katera dva, se še ne ve. A udbovska večina vlaga vse sile, da bi ju razkrinkala. Zato seveda zmanjkuje časa za prepoznavanje najzaslužnejših udbovcev in bodo morali ti žal oditi v večna lovišča še preden bodo primerno nagrajeni za svoje početje.

Udbovce delimo na več razredov. Prvorazredni udbovci so verniki pridobitev revolucije, ki jih je treba ohraniti, pa če vse pocrka. O teh se načeloma ne sme govoriti, da so udbovci, ker so skromni in to radi zamolčijo. Drugorazredni udbovci so tisti, ki ravnajo po četrti udbovski zapovedi, ki pravi: »Spoštuj Udbo in ovajaj, pa se ti bo dobro godilo na svetu!« Tudi ti morajo ostati javnosti neznani, ker sicer ne bi mogli opravljati poklica. Hvala bogu pa je dovoljeno sestavljati sezname tretjerazrednih malih grešnikov, ki delajo po principu 'povej kaj zanimivega o sosedih ali pa bomo mi povedali tvoji ženi, kaj si počel na sindikalnem izletu'. Še bolj podrobno je javnost obveščena o 'udbovskih virih', to je špicljih Udbe, ki večinoma niti ne vedo, da delajo za Udbo. Najpogosteje jih srečamo pri frizerju, kjer pod havbo sede ovajajo sosede, sodelavce in naključne znance. Srečamo jih tudi na tržnicah v zaupnem pogovoru z branjevkami, pa v kavarnah in slaščičarnah. Udbovski viri operirajo tudi po bifejih, kjer za šankom med šestim in devetim špricarjem razkrivajo sočne podrobnosti življenja sosedov. Ker pogosto vidijo dvojno, obstaja možnost, da tisto kar govorijo, ni čisto res. A kaj zato! Udba se ne ozira na resnico, temveč uporabi, kar ji pride prav. O peto, šesto in sedmorazrednih udbovcih ne gre izgubljati besed. Omenim pa naj udbovski podmladek v jaslih in otroških vrtcih, ki pridno vadi samoovajanje in ponosno prijavi vsak drek z besedami: »Kakal sem!«

Udbovci delujejo tudi v medijih. Večina odkrito, nekateri pa tudi podtalno. Tak primer je avtor oddaje Pričevalci, Jože Možina, ki ga je te dni razkrinkal eden od poslednjih dveh neudbovcev pri nas, Boštjan M. Turk. Turk ugotavlja, da je Možina udbovec, ker se je s svojo udbovsko šefinjo dogovoril, da predvajajo Pričevalce okoli polnoči, se pravi v elitnem terminu, ki je bil prej rezerviran za predvajanje mehke pornografije. Sprememba programske sheme je Turka zelo prizadela, saj je zdaj odvisen od viagre oziroma gledanja cedejev s partizanskimi filmi. A tudi gledano s širšega družbenega vidika zadeva ni tako nedolžna kot se zdi na prvi pogled. Sprememba Namreč že vpliva na prirast novih udbovcev. Teh se je lani v slovenskih porodnišnicah rodilo le 20.001, kar je 610 manj kot leto poprej.

Zlata Prinašalka

Razkritje: Da sva udbovca tudi ta, ki to piše, in ta, ki to riše, se razume samo po sebi. Dokaz, da je udbovec tudi urednik revije, ki jo držite v rokah, pa je dejstvo, da prebirate, kar pravkar prebirate. Če bi ne bil udbovec, bi zmazek vrgel v smeti.

Avtor karikature: Lan Seušek