Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Venera v burki, David v kaftanu

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Venera v burki, David v kaftanu

Foto: ilustracija Lan Seušek

Evropejci se hitro učimo. Zato je bilo slabo leto druženja s spodobnimi častilci Alaha dovolj za spoznanje, da miroljubne prišleke naša nespodobna razuzdanost sili v to, da nas morajo učiti kozjih molitvic. Kako gredo te molitvice, so med prvimi spoznale nemške mladenke med silvestrovanjem v Kölnu, kjer so jim nosilci nove evropske kulture nazorno pokazali, do česa lahko pripelje neskrbno izbrana obleka in uporaba kolonjske vodice, ki vabi k razvratu. Ker pri vzgoji ne sme biti razhajanja, so prišlekom pritrdile tudi nemške oblasti in priporočile dekletom, naj se v bodoče ogrinjajo s šotori. Še bolje pa je, če ostanejo doma.

Plavanje v bazenih mladim in manj mladim Nemkam zaenkrat še ni prepovedano, saj oblasti računajo, da bodo tečaji pravilnega obnašanja do žensk v javnih kopališčih, ki so jih pripravili za prišleke z Orienta, rodili pričakovane učinke. Teoretični del usposabljanja se po poročanju medijev prav zdaj zaključuje, kako bodo kopalci pridobljeno znanje pokazali v praksi, pa ostaja odprto vprašanje.

Da se zavedajo novih pravil spodobnosti, pa so prejšnji teden dokazali tudi odgovorni v Rimu. V pričakovanju obiska iranskega predsednika Hassana Rouhanija so se gostitelji namreč zbali, da bi se visoki gost utegnil razburiti ob pogledu na brezsramno goloto marmornatih kipov, ki v večnem mestu že stoletja vzbujajo pohujšanje. Zato si jih sklenili zakrili z visokimi panoji. Ukrep, ki je bil izvršen v naglici in je zato začasne narave, je bil deležen tudi nekaterih, resda maloštevilnih, kritik.

Pristojni zato že razmišljajo o tem, kako ravnati v prihodnje. Ena od možnosti je, da bi poklicali na pomoč pripadnike ISIS-a, ki so se že izkazali pri uničevanju starodavnih svetišč in samostanov na bližnjem vzhodu in v severni Afriki in ki bi jim ob pogledu na pregrešno nagoto gotovo otrdelo kladivo v roki. Nekaj manj radikalna možnost je sprejetje zakona, ki bi določal, da je treba akte (kipe in druge upodobitve golih teles), ki s svojo nespodobnostjo raz-burkajo domišljijo, za-burkati v burke in druga orientalska oblačila. Nespoštovanje tega predpisa bi se kaznovalo z denarno kaznijo, uničenjem predmeta, v najhujših primerih pa tudi z usmrtitvijo odgovorne osebe. Lahko pa bi tudi združili prijetno s koristnim in spornim eksponatom poiskali uporabno vrednost tako, da bi jih spremenili v obešalnike za primerke visoke mode, ki prav ta čas osvaja Rim, Pariz in druge evropske prestolnice. Je lahko kaj lepšega kot Venera v burki, Michelangelov David v kaftanu ali Rodinov Mislec pokrit z belim ogrinjalom, kakršnega nosijo beduini.

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek