mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Tonin pokojninski, Novakova solni steber

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Tonin pokojninski, Novakova solni steber

Foto: ilustracija Lan Seušek

Ljubezen do stebrov ima v naših krajih spoštljivo tradicijo. Arheologi ugotavljajo, da se je vse skupaj začelo že v času koliščarjev oziroma mostiščarjev, ki bi jim brez stebrov oziroma brez kolov tekla voda v grlo. Od tedaj je v naših krajih vse na stebrih. Bolj ali manj trdnih. Najbolj veličastni so stebri iz obdobja večnega mesta Rima, ki pa so se ob svojem času tudi zamajali. Tu in tam kakšen se je celo prelomil in enega takih so naši predniki postavili na glavo in ga imenovali knežji kamen. Na njem so ustoličevali karantenske kneze in koroške vojvode. To je bilo zelo demokratično. Manj demokratično pa je, kadar se zamajejo stebri družbe in je potem revolucija. Po revoluciji namreč ni več kamna na kamnu, kaj šele stebra … A ker brez stebrov pač ne gre, si vsaka nova oblast omisli nove stebre, pa naj bodo to razvojni stebri, stebri skupne kmetijske politike, stebri permanentnega izobraževanja, pokojninski stebri in stebri kar tako.

Da brez lastnega nabora stebrov ni resnega politika, je ob šestnajsti obletnici ustanovitve NSi ugotovila tudi predsednica te stranke, Ljudmila Novak in napovedala je ustanovitev tretjega stebra. Kadar je govora o tretjem stebru, se človek vselej vpraša, katere sta prva dva. Tega predsednica v svojem govoru ni izdala. Poznavalci pa namigujejo, da je prvi steber v resnici pranger, se pravi sramotilni steber, h katerim se privezuje zlikovce, da bi jih izpostavili javnemu zasramovanju. Spomnili se boste, da je bil kak teden, dva nazaj na prangerju Aleš Hojs, ki pač ni pravilno dojel srčike demokratičnosti svoje bivše stranke. Drugi steber je pokojninski steber, ki ni izvirni domislek NSi, ga je pa ta posvojila in nadgradila, ko je vodja poslanske skupine, Matej Tonin, postal odločilni steber pokojninska osnove upokojenega predsednika republike Milana Kučana.

Tretji steber si Novakova predstavlja kot steber zavezništva za prihodnost, ki naj bi presegal strankarske okvire. Glede zazrtosti v prihodnost ji prav lahko verjamemo, saj je znano njeno odklonilno stališče do brskanja po preteklosti, s katerim se je posebej izkazala u času polemik o arhivski zakonodaji. Seveda pa se navkljub njeni zazrtosti v prihodnost lahko zgodi, da bi se po prihodnjih volitvah Milka Novak ozrla nazaj proti državnemu zboru, ki ga bo zapuščala, in se zato spremenila v solni steber.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek