stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Podobnik in Zidanšek v bitki za prevlado v Srboriti ljudski stranki (SLS)

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Podobnik in Zidanšek v bitki za prevlado v Srboriti ljudski stranki (SLS)

Foto: ilustracija Lan Seušek

Na pretep je kazalo že junija na kongresu podmladka SLS (Srborite ljudske stranke), ko je nekdanji predsednik Marjan Podobnik kar malo preveč odločno potrepljal po ramenu sedanjega predsednika srborite stranke, Marka Zidanška. A to je bila v resnici le predpriprava na olimpijsko poletje, ko sta se zares pomerila v soju medijskih žarometov.

Čeprav sta oba veterana, je treba oba tekmovalca vsaj na kratko predstaviti. Podobnika zato, ker se je pred desetletjem in pol umaknil iz politične arene in je že malo pozabljen, Zidanška pa zato, ker zanj do spopada s Podobnikom tako rekoč ni slišal nihče.

Marjan Podobnik je širši javnosti znan tudi kot brat od brata Janeza. Leta 1988 je bil soustanovitelj Slovenske kmečke zveze (SKZ), to je prve politične stranke v Sloveniji po drugi svetovni vojni. Po volitvah je postal vodja poslanske skupine SKZ, 1992 pa predsednik stranke, ki je razširila program in se preimenovala v SLS. Ko je SLS na volitvah dosegla skoraj 20 odstotkov glasov, je postal podpredsednik v vladi Janeza Drnovška. Med Podobnikovimi nespornimi dosežki je združitev SLS in SKD, ki jo je izpeljal skupaj s predsednikom krščanskih demokratov Lojzetom Peterletom. Pomladna politika sta tako s skupnimi močmi dosegla, da sta odtlej združeni stranki s skupnimi močmi reševali probleme, ki jih brez njune združitve ne bi bilo.

Marko Zidanšek je med letoma 1989 in 2003 vodil gostinsko podjetje. V prostem času pa se je kot član SKD in kasneje kot predsednik strankinega mladinskega odbora v Celju ukvarjal tudi s politiko. Predsednik SLS je postal decembra 2014, potem ko se ta ni uvrstila v parlament. Njegova nesporna prednost pred Marjanom Podobnikom je, da predstavlja tako rekoč nov obraz, kar je, kot vemo, politično zelo moderno. Tisti, ki Zidanška kljub temu pobliže poznajo, vedo povedati, da je povsem brez barve, vonja in okusa, odlikuje pa se tudi po popolni odsotnosti vsake karizme.
 
Spopad med Podobnikom in Zidanškom poteka etapno. V prvi etapi, je zmagal Zidanšek, saj je izvršilni odbor stranke Podobnika izključil. Druga runda je prinesla zmago slednjega, saj je občinski odbor SLS-a Velike Lašče odločitev izvršilnega odbora stranke razveljavil in izključitev Podobnika preklical. V tretji rundi je bila športna sreča spet na strani Zidanška, saj se izvršni odbor ni strinjal z odločitvijo občinskega odbora, zato je sprožil postopek pred častnim razsodiščem. Kako se bo zadeva odvijala naprej, še ni znano, nobenega dvoma pa ni, da se bo spopad, če bo to potrebno, nadaljeval pred organi evropske ljudske stranke …

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek