pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Peršakov skok iz kože in Cerarjeva kovačeva kobila

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Peršakov skok iz kože in Cerarjeva kovačeva kobila

Foto: ilustracija Lan Seušek

Tone Peršak, režiser po izobrazbi, pisatelj po funkciji, politik po duši, od prejšnjega tedna pa tudi kandidat za kulturnega ministra, je končno dokazal, da je mojster dramskega zapleta. Potem, ko je praktično vse življenje pristavljal svoj lonček kuhaj, kjerkoli se je kuhala sladka kaša, ga je na začetku svojega mandata opazila zdaj že bivša ministrica za kulturo, Julijana Bizjak Mlakar. In ga postavila za državnega sekretarja. Kaj je Peršak na tej funkciji počel razen tega, da je redno dobival regres, ni znano. Prav veliko pa ni moglo biti, saj se je pritožil, da z ministrico ni mogel delati. To mu radi verjamemo. Kako nesposobna je bila, se kaže že v tem, kakšne sekretarje si je izbirala!

No, prav tega Toneta Peršaka je sklenil premier Miro Cerar predlagati za njenega naslednika.* Seveda šele po tem, ko je Peršak izpolnil nekatere pogoje, med katerimi so najvažnejši trije: članstvo v DeSUSu, skrb za lastno penzijo ter občutek za urejanje kamnolomov in rudnikov v opuščanju. V DeSUS je Peršak skočil brez težav, saj se počuti kot upokojenec, deluje kot upokojenec in z vsem srcem čuti kot upokojenec. Za kamnolome in rudnike v opuščanju pa si je sklenil vzeti nekaj časa, saj mora skok s palico čez kožo še malo izpiliti.**

A če bo državni zbor potrdil Peršaka za kulturnega ministra, zna biti to precej nerodno za premiera Mira Cerarja. Kot minister za kulturo Peršak zelo verjetno ne bo naredil nič, kriv bo pa seveda Cerar, ker se po Peršakovi oceni 'z njim ne bo dalo delati'.

Ne smemo pa spregledati, da smo ravno pod Cerarjevo vladavino dosegli velike premike v uresničevanju vladavine prava. Zakoni in predpisi, celo ustava, se pri nas spoštujejo, kolikor se le da. A seveda le v primeru, če prestanejo politično presojo vladajoče garniture. Ostale se po načelu 'lex Brglez' suspendira. Nekateri predstavniki kritične javnosti, med njimi Anton Tomažič, s tem niso zadovoljni. Zdi se jim žalostno, ker se to dogaja ravno v času, ko imamo prvič pravnika na čelu vlade. To je res nerodno. Ampak, saj veste kako je z nasledstvom kovačeve kobile in konja z ročaji.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek

* Prav pred zaključkom redakcije smo izvedeli, da si bo premier Miro Cerar glede Peršakove kandidature vzel še nekaj časa za premislek, saj želi na ta način utrditi svoj sloves mečkača, zaradi katerega se bo v zgodovino zapisal kot Tuhtamož.

** Če si bo Cerar premislil, Peršakov skok čez kožo seveda odpade saj bo Tone namesto tega pač skočil iz kože.