stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Obeta se prva velika reforma Cerarjeve vlade – OBZNANA*

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Obeta se prva velika reforma Cerarjeve vlade – OBZNANA*

Foto: ilustracija Lan Seušek

Politični analitiki, ki so napovedovali, da Cerarjevi vladi – tako kot se je to zgodilo v prvi – tudi v drugi polovici mandata ne bo uspelo sprejeti nobene pomembne reforme, so se očitno motili. Vse namreč kaže, da se nam še pred državnozborskimi volitvami vendarle obeta sprememba volilnega sistema.

Že pred letom in pol so poslanci koalicijskih SMC, DeSUS in SD ter tedanje ZaAB predlagali spremembo volilnega zakona, po kateri bi na volitvah ne mogli nastopati kandidati, ki so bili pravnomočno obsojeni na nepogojno zaporno kazen daljšo od pol leta. Da odvzem mandata tedaj zaprtemu Janezu Janši s pobudo nima nobene veze, se razume samo po sebi. Kje pa! Predlagatelji so imeli v mislih zgolj kriminalce, ki bi jim morebiti uspelo nakrasti dovolj paštet ali pa tesnil za šest mesecev aresta, slovenski mediji, znani po svoji objektivnosti, pa bi jih kljub temu dovolj odločno podpirali, da bi jih vseeno omogočili izvolitev.

Ko je Ustavno sodišče obsodbo Janše razveljavilo, je s tem nekoliko zavrlo uresničitev dobrih namenov zakonodajalca in predlog nove volilne zakonodaje bi najbrž še zdaj ležal na hladnem, če bi ne zavihal rokavov naš največji ekspert za velike in male potrebe Jani Möderndorfer. Ta je v vmesnem času sicer preskočil iz propadlega Zavezništva Alenke Bratušek v vladno SMC, a ostal zvest svoji veliki potrebi (po sprejetju zakona, po katerem na volitvah ne bo smel kandidirati po krivem obsojeni opozicijski kandidat op. p.).

Möderndorferju je uspelo predlog zakona spraviti na mandatno volilno komisijo, tam pa se je spet zapletlo. Pokazalo se je, da ne bo dobil potrebne podpore, zato so odločanje preložili na eno naslednjih sej. Čas pa teče in ga po malem že zmanjkuje. Ko se je že zdelo, da živa duša ne bo znala svetovati kako iz slepega črevesa, pa se je po naših (zdaj za sicer še nepotrjenih) informacijah našla rešitev. Na tajnem sestanku v hiši Plavega, ki se je ga po navedbah prič poleg modrega Janija udeležil tudi modri Jernej, se je prikazal sam duh pokojnega kralja Aleksandra Karadžordževiča in z globokim glasom ponavljal:

 »Obznana! Obznana! Obznana!!

»Kaj hoče s tem povedati?« je menda zanimalo Janija Möderndorferja.

»Pravi, da ne smeš biti malenkosten in se ukvarjati s posameznimi kandidati,« je razložil Jernej Vrtovec, ki je bolj vešč v duhovnih zadevah.

»Točno!« se je modri Jani lopnil po čelu, da se mu je posvetilo. »Z zakonom prepovejmo kar SDS, pa ne bo več problemov.«

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek