nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Milan Kučan je razorožitev na dveh nogah

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Milan Kučan je razorožitev na dveh nogah

Ovadba, ki jo je proti bivšemu predsedniku države Milanu Kučanu oni dan podalo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve – obtožujejo ga sabotaže in veleizdaje – je med pripadniki sodne veje oblasti sprožila pravo paniko. Več kot jasno je namreč, da proces proti Kučanu ni in nikoli ni bil intimna opcija slovenskih sodnikov in tožilcev. Domala vsem po vrsti je namreč do dna duše zoprna že misel na to, da bi utegnil biti Milan Kučan česarkoli kriv. Nič ne pomagajo številne priče ali celo listinski dokazi o njegovi krivdi. Ko Kučan poudari, da je zgolj skromen mali upokojenec česarkoli kriv, so vsi razoroženi.

Milan Kučan je namreč veliki mojster razoroževanja. Pri tem še zdaleč nimamo v mislih zgolj vloge, ki jo je odigral v času razoroževanja slovenske teritorialne obrambe s strani jugo armade. Kučan je tako rekoč razorožitev na dveh nogah. Kratkih sicer, a vendarle nogah. Že sam njegov pogled je tak, da v trenutku razoroži vse in vsakogar. Spomnimo se, kako je leta 1990 milo zavil z nebeško modrimi očmi in izrekel par lepih besed o protestantih, pa je ekumenizem v naših krajih dobil povsem nov pomen in je bilo v hipu odločeno, da bodo pobožne mamke v nedeljo volile njega in ne brezbožnega ateista Pučnika. Nobena skrivnost tudi ni, kako mehka kolena dobijo ob srečanju s Kučanom predstavnice sedme sile. Če se katera vseeno uspe obdržati na nogah, pa jo plavooki Milan takoj opomni, naj si raje uredi zakonski stan. Tudi v vrstah tožilk in sodnic Kučan nedvomno uživa velike simpatije. Znano je namreč, da tam punce občudujejo celo 'tisto nekaj', kar menda ima njihov Zoki. Torej je tolikanj manj verjetno, da bi jih ne očaral tovariš Plavi. Skratka, kar se Kučana tiče, je naše pravosodje že zdavnaj do zob razoroženo.

Po vsem tem se kajpada postavi vprašanje, kakšen hasek bi sploh lahko imela vložena ovadba. Najbolj prav, najbolj pošteno in najbolj ekonomično bi seveda bilo, da jo nemudoma zavržejo kot zavržno, kajti pri nas smo pred zakonom vsi enaki, razen seveda tistih, ki so po definiciji a priori nedolžni. Seveda pa lahko tudi v primeru, da se sojenje začne, pričakujemo določene koristi. Med sojenjem a priori nedolžnemu bi ob primerni medijski podpori lahko javnost spomnili na hude zločine a priori krivega, čigar fotorobot, ki močno spominja na Janeza Janšo, je bil na podlagi Kučanovega pričenja tudi že izdelan..

Načeloma pa dilemo 'sojenje Kučanu da ali ne' slovenski pravni red rešuje z metanjem kovanca: Če pade cifra, je sojenje in pade mož. Če pade mož, ni sojenja in mož ne pade¬. Poseben pogoj – kovanec mora biti brez cifre.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek