mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Mateja Vraničar Erman ali atmosferske motnje na ministrstvu za finance

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Mateja Vraničar Erman ali atmosferske motnje na ministrstvu za finance

Foto: ilustracija Lan Seušek

»Krepko so minili časi, ko se je z razlogom prepeval refren ene znane narodno zabavne skladbe 'Žena naj bo doma, čaka naj na moža',« je oni dan v hramu demokracije vodja poslanske skupine modernega centra, Simona Kustec Lipicer argumentirano podprla imenovanje kandidatke Mateje Vraničar Erman za novo finančno ministrico. Še sreča, da je tako, kajti, 'ko voda gori, je čas, da ženska zgrabi vajeti v roke', je dodala Lipicerjeva.

In zgodilo se je po njeni besedi: Mateja Vraničar Erman je kot nova finančna ministrica še isti dan zajahala naše shirano javnofinačno kljuse, ki je v tako bedni kondiciji, da je morala vlada že avgusta zapreti proračunsko pipico. Kot državna sekretarka ga je sicer na nek način jezdila že prej, v mandatih Franca Križaniča, Uroša Čuferja in Dušana Mramorja. Se pravi, da tudi doslej ni sedela doma (in čakala na karkoli že), temveč je na ministrstvu, ki v vladi velja za prvega med enakimi, po svojih močeh pomagala skrbeti za pravo atmosfero. Za to početje je Ermanova vrhunsko usposobljena. Nobena skrivnost namreč ni, da je prizadevna slušateljica šole vseživljenjskega učenja Zdrava Atmosfera, ki jo vodi veliki beli mag, Dragutin Barušič.

Z zadovoljstvom lahko ugotovimo, da je naša nova finančna ministrica z Atmosfero tako rekoč na ti. In zakaj je to pomembno? Če analiziramo delo njenih predhodnikov Križaniča, Čuferja in Mramorja, bomo ugotovili, da so z davkoplačevalci vsi trije ravnali po metodi kuhanja žabe. Gre za to, da bi žaba, če bi jo vrgli v vrelo vodo takoj skočila iz nje. Če pa vodo postopoma segrevano, žaba tega niti ne opazi dokler ni skuhana. Nekaj podobnega se dogaja z davkoplačevalci. Doslej je kuhanje žabe potekalo v pogojih normalnega zračnega tlaka, se pravi ene atmosfere. Tej netransparentni praksi bo novoimenovana ministrica slej ko prej naredila konec z izbiro prave Zdrave Atmosfere. Veselimo se že kuhanja žabe v loncu z zvišanim pritiskom.

Ko bo žaba kuhana, nam bodo zasijali mavrični časi. Te že napoveduje poslanec Združene levice, Franc Trček, ki se mu izvolitev ženske za finančno ministrico ne zdi kdo ve kak podvig, marveč 'bi želel, da v kakšni bodoči vladi sedi tudi kakšna transeksualna oseba iz kakšne od netipičnih družin'.

Zdi se, da Zdrava Atmosfera ni naš zadnji domet!

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek