Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Ko vrhovni poveljnik slovenske vojske, Borut Pahor nima za šibice

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Ko vrhovni poveljnik slovenske vojske, Borut Pahor nima za šibice

Foto: ilustracija Lan Seušek

Ko so v javnosti zakrožile govorice, kako je vojakom podhranjene slovenske vojske na pomoč priskočila celo italijanska Karitas, so se temu mnogi čisto po nepotrebnem čudili. Znano je namreč, kako se je vrhovni poveljnik slovenske vojske, Borut Pahor, ko je bil še premier, potožil, da tudi sam ne more shajati z nekaj več kot tri tisoč evri plače. Če vrhovni poveljnik nima za šibice, se tudi vojaki ne morejo valjati v izobilju. To se menda razume. Zato je seveda prav, da so jim koalicijski poslanci oni dan preprečili jamranje na odboru za obrambo. Saj so vendar Slovenci. Naj ne jamrajo! Iščejo naj rešitve!

Ena je že na vidiku. Po zgledu taktike in strategije, ki jo je Borut Pahor ubral pred volitvami, so se slovenski vojaki odločili svojemu vrhovnemu poveljniku priskočiti na pomoč z akcijo: »SKUPAJ – spodbujajmo drug drugega«. Akcija poteka v treh korakih.

Prvi korak – ocena situacije: Vrhovni poveljnik je lačen. Doma ima samo konzervo fižola, ki bi si jo rad pogrel, a ne more prižgati plina, ker nima vžigalic. Prisiljen si je kupiti Urbano, da gre po žveplenke. Oboje seveda stane. Da se lahko vrne domov, mora znova kupiti Urbano, ker ne more uporabljati stare. Stroški naraščajo. Ko pride domov in hoče prižgati kuhalnik, ugotovi, da nima plina. Spet kupi Urbano se odpelje iskat rešitev. Ustavi se pri Štefki in jo prosi, naj mu pogreje konzervo. Z veseljem mu ustreže in mu ponudi še čaj. Ker je Borut dobro vzgojen, se želi Štefki zahvaliti s šopkom rož. Torej spet kupi Urbano in skoči v cvetličarno. S seboj vzame še Milana in ga mimogrede povabi na tortico v Zvezdo. Ker Milan ne more jesti sam, si naroči tudi Borut. In to spet stane. Mimo pride še Zoki in ju v spomin na 'dobra stara vremena' povabi na Danielo. Ker jo Borut težko posluša, saj je zaradi tega enkrat že staknil vnetje ušesa, se ga naloka. Seveda ni primerno, da bi predsednik pil dobrovoljčka, zato naroči, kar pije župan. In ga spet stane. Da mu ni treba vijugat domov, mu Zoran za 36 evrov zrihta poceni prenočišče. Ko se zjutraj zbudi v umazani srajci, mora nujno po novo v trgovino, kjer kupi še gate in nogavice. Pri kravati prišpara, ker je skromen … Ko hoče kupiti Urbano, ugotovi, da nima s čim, in je prisiljen prodati konzervo fižola …

Drugi korak – izbira taktike: Pripadniki slovenske vojske naučijo vrhovnega poveljnika, kako zakuriti ogenj z lokom.

Tretji korak – dolgoročna strategija: Borut veliko prišpara z udeležbo na proslavah z zvezdami, saj takrat stroške pokrije ZZZB. V zameno borcem lika uniforme in čisti čevlje.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek