stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Kako je Karel na Bledu Brdavsu oprodo igral

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Kako je Karel na Bledu Brdavsu oprodo igral

Na Gorenjskem stoji vas, Naklo po imenu. V njej živi Karel, o katerem vedo ljudje povedati, da je z vsemi žavbami namazan. Dela mu ni mar, ampak trguje s glasovi penzionistov, ki jih v skladu s proporcionalnim volilnim sistemom prestavlja z desne na levo, pa leve na desno inu že spet nazaj. Naš Karel dosihbod ni tratil moči s prestavljanjem kobilice v snegu. Se je pa nemalo namučil s svojo rifl-mašino, ko mu je sodišče odredilo, da jo umakne s slalomske proge Špele Pretnar. Kakopak truda mu ni bilo žal, ko pa je znan kot tako hud legalist, da ga ni kmalu takega. Slava o njem je zato segla do samega cesarskega Bruslja, kjer cesar Jean-Claude večkrat rukne šilce konjaka na njegovo zdravje in cesarica Angela ga jako v čislih ima.

Primerilo pa se je, da je prihod na blejski strateški forum napovedal turški zunanji minister, Mevlut Cavusoglu po imenu, ki ga pri nas za Brdavsa kličemo, ker njegovo turško ime krščenim ne gre prav gladko z jezika. Namenil se je ta Brdavs Združeni Evropi levite deliti o tem, kako multikulturna inu multireligiozna da mora biti, če hoče turške simpatije uživati. Pa o tudi tem, kako se mora ta naša Evropa spremeniti inu poboljšati, če noče, da Turčija z gnusom zavrne njeno snubitev, jih je Brdavs kar nekaj nacepil. Če ne. da ne bo nič s priključitvijo, je zabrusil

Kdo neki bi mogel Brdavsa pomiriti, da ta v strašnem srdu ne bi razdrl zaroke s svojo vilkomersko nevesto Evropo? Ni ga menda junaka, ki bi mogel to storiti razen prav našega, kot vodiška presta zvitega, Karla. Prav njemu je naša Koprnela zato zaupala svojo srečo, njega je poslala naj pobere inu v svilen robec zamota Brdavsove pljunke in izmečke, da jih bo na srce dela inu si jih k srcu vzela. In ni se obiral naš Karel niti za trenutek, temuč je še lopatico inu pa karjolo seboj pripeljal na blejsko ravnico, da bi tudi žlahtne fige, ki so v raju pod Triglavom Brdavsovemu konju spod repa letele, ne šle v izgubo. »Le dajte, le dajte, vaša ekscelenca, le izkašljajte se in pljuvajte po nas, kolikor vam je drago. Saj vemo, da vam Bleda ni bilo treba, Bledu pa vas!« se je med pobiranjem iztrebkov Turku dobrikal.

Resnično res se je naš Karel izkazal! Inu je Karlova uslužnost na Brdavsa silno delovala, da se je čisto razcmeril inu ves ginjen odpeketal v dolgo vas Ljubljano, tamošnjemu deželnemu glavarju Miru Cerarju v objem. Ž njim sta potlej odlične bilateralne odnose potrdila inu zavzela se za njihovo nadaljnje poglabljanje na vseh ravneh, širinah, višinah inu globinah.

 

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek