Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Jani Möderndorfer – Prešernov nagrajenec za politično kulturo

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Jani Möderndorfer – Prešernov nagrajenec za politično kulturo

Foto: ilustracija Lan Seušek

Nagrado Prešernovega sklada za politično kulturo je letos žirija soglasno podelila velikemu mojstru političnega preživetja, Janiju Möderndorferju. Obrazložitev:

Ko brez miru okrog divjam, prijatlji prašajo me, kam? Möderndorferjevo politično kariero odlikuje prepričljiv videz globoke in brezpogojne pripadnosti stranki, ki ji je tisti trenutek prisegel zvestobo. Je človek za vse čase in vsako stranko. Njegov žlahtni politični diskurz obogati vsako, še tako dolgovezno parlamentarno razpravo. Njegove retorične eskapade pa sedejo poslušalcem globoko v želodec.

Prašájte raj' oblak nebá, prašájte raji val morjá, kadar mogočni gospodar drvi jih semtertje vihar. Pod na prvi pogled kot skala trdno površino pa bije v Möderndorferju nemirno srce preizkušanega brodolomca, ki se mu je nič kolikokrat uspelo rešiti s potapljajoče se barke. Bridka je njegova izkušnja s potopom LDS, katere član je bil premalo časa, da bi z njo zaplul res na globoko. Na srečo ga je ob njenem brodolomu naplavilo na ravno tedaj dokončani umetni otok imenovan Pozitivna Slovenija.

Oblak ne ve, in val ne kam, - kam nese me obup, ne znam. Svoj novi pristan je Möderndorfer vzljubil z vso močjo, z vso dušo in z vsem srcem. Ob pogledu na Pozitivno Slovenijo, na ta slovenski Rt dobre nade, se je Jani tako raznežil, da je potočil solzo. In ko je njegova skuza padla na to trdno skalo slovenske politike, se je ta razklala, na dvoje, na troje … Nadaljevanje poznamo. Jani je preživel s skokom v Zavezništvo Alenke Bratušek, to je na tisti del umetnega otoka, ki je po volilnem potopu še štrlel iz vode.
 
Samo to znam, samo to vem, de pred obličje nje ne smem, in de ni mesta vrh zemljé, kjer bi pozabil to gorje! A kako naj bi široko srce Janija Möderndorferja našlo svoj mir na neznatnem otočku, kjer so prebivale vsega štiri duše. Še posebej potem, ko mu je padla v oko mnogo bolj košata, bogata in poželenja vredna SMC. Brez pomisleka se je pognal v mrzle valove in sam samcat na nepovezanem splavu čakal na trenutek, ko bo rekla: »Pridi!«

Dočakal ga je. A skoraj nemogoče je verjeti, da se bo njegovo nemirno srce umirilo v naročju Simone Kustec Lipicer in preostalih spletičen iz Stranke modernega centra. Preimenovanje v Stranko Möderndorferjevega centra, ga bo morda za nekaj časa potolažilo, potem pa …

Potem pa ga bo gnalo novim izzivom naproti. Če mu uspe osvojiti in potopiti še DeSUS, bi to moralo zadoščati za veliko Prešernovo nagrado, ki jo podeljujejo za življenjsko delo.

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek