Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Igor Pribac - filozof v zavetju teme

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Igor Pribac - filozof v zavetju teme

Foto: ilustracija Lan Seušek

»Si mlad moški in imaš naenkrat na dosegu to, kar si včasih videl na TV in v sanjah. Kaj storiš v zavetju teme?« je na rob silvestrskih dogodkov na kölnski železniški postaji zapisal Igor Pribac, filozof in profesor na ljubljanski filozofski fakulteti, sicer pa bolj znan kot nepogrešljivi televizijski komentator in tudi kot vodja propadle volilne kampanje Danila Türka za predsednika države. Pribčevo izjavo odlikuje izjemna interdisciplinarnost zato se je hitro izkazala kot univerzalna formula za vsako početje v zavetju teme. Poglejmo si zgolj nekaj primerov njene uporabnosti:

Akademska: Si dekan, po lastni oceni tako slabo plačan, da moraš praktično vse kupovati na kredit. Opazuješ, kako se ti skozi dolge prste pretaka proračunski denar. Kaj storiš v zavetju
teme?

Družinska: Si zgleden družinski oče. Ženo boli glava, ker je 'padla po stopnicah'. Ko iščeš obliže, ti pot prekriža greha vredna brezposelna farmacevtka. Kaj storiš v zavetju teme?

Etična: Si profesor na službeni poti, pri roki imaš dva potna naloga, v prsih pa ti utripa visoko moralno srce. Kaj storiš v zavetju teme?

Fejstbukovska: Si drugorazredni državljan, stojiš pred državnim zborom z granitno kocko v roki in politiki so na dosegu roke. Kaj storiš v zavetju teme?

Magistrska: Si ambiciozna mlada kura na podiplomcu z miško v roki in opcijo copy-paste na zaslonu. Kaj storiš v zavetju teme?

Serijska: Si moški v najlepših letih, domov si pripeljal žensko z visoko kalorično vrednostjo, v zakurjeni krušni peči pa tako vznemirljivo prasketa. Kaj storiš v zavetju teme?

Perutninarska: Si mlad lisjak in imaš naenkrat na dosegu tace poln kokošnjak brhkih kokošk. Kaj storiš v zavetju teme?

Pravosodna: Si, kdor pač si. Bližajo se volitve in tvoji najintimnejši opciji ne kaže najbolje. Pri roki pa imaš sodni proces proti najnevarnejšemu političnemu tekmecu, ki se vleče še desetletje. Kaj storiš v zavetju teme?

Transportna: Si državljan brez avtomobila, imaš pa z vodo v kolenu. Znajdeš se na prenatrpanem parkirišču. Med parkiranimi avtomobili so tudi taki iz najvišjega cenovnega razreda. Kaj storiš v zavetju teme?

Zdravstvena: Si dežurni zdravnik, na oddelku leži ministrica za zdravje, v omari za zdravila pa imaš kalij na dosegu roke. Kaj storiš v zavetju teme?
 
Žurerska: Si zmerno perverzen profesor poznih srednjih let. V svojem kabinetu imaš možnost dajanja brezplačnih instrukcij študentom in tudi študentkam. Kaj storiš v zavetju teme?

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek