gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Heureka! Poslanci SMC odkrili varno pitno vodo

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Heureka! Poslanci SMC odkrili varno pitno vodo

Foto: ilustracija Lan Seušek

V svoji izjemni skrbi za narodov blagor so poslanci stranke modernega centra te dni prekosili same sebe v prizadevanju, da bi Slovenci prvi med vsemi narodi na svetu zapisali v ustavo pravico do varne pitne vode. Pozor! Ne zgolj do 'pitne vode', kakor je predlagala skupina strokovnjakov za razvodenitev ustave, ki jo vodi nihče drug kot bivši ustavni pravnik in romar na magistrat, Lojze Ude, temveč 'varne pitne vode', kakor določa dopolnilo, ki so ga prejšnji teden sprejeli na seji ustavne komisije državnega zbora.

Ko bi ne bilo poslancev modernega centra, ki jih poleg visoko etične in moralne drže odlikuje tudi izjemna moč logičnega razmišljanja, bi domači pa tudi svetovni javnosti ostalo še naprej prikrito malo znano dejstvo, da je pitna voda lahko tudi nevarna. Da pravice do te, ne gre zapisati v ustavo, se razume samo po sebi. Ustava namreč mora piti vodo. Če je ne pije, je to pogubno za družbeno ureditev. Če pa pije vodo, ki je sicer pitna, ne pa tudi varna, ji to lahko
škodi, kar je spet pogubno.

Da ob predpostavki o obstoju 'varne pitne vode' nujno predpostavljamo tudi obstoj 'nevarne pitne vode', je seveda logično. Kljub temu pa se preprosti kmečki pameti in nekaterim drugim manj razgledanim umom postavlja vprašanje, kako je mogoče, da je nevarna voda lahko pitna.
Naj bo to na prvi pogled še tako čudno – praksa govori, da je mogoče. Navadna pitna voda je denimo izjemno nevarna za pivske bratce in sestrice – mimogrede naj povemo, da ti kot ranljiva skupina v družbi ne uživajo dovolj zaščite in so pogosto tarča napadov alkofobnih skupin – ki jim uživanje čiste pitne vode povzroča abstinenčno krizo. Večje količine pitne vode, pa so lahko nevarne tudi za ostale sloje prebivalstva. Zlasti za tiste, ki bi denimo padli v rezervoar, a ne znajo plavati.

Ko bo zaščita varne pitne vode ustavno regulirana, se bo reformna vlada Mira Cerarja lahko posvetila novim projektom. V javnosti uživa veliko podporo ideja, da bi z ustavo zaščitili zdravo pamet. Trezno zdravo pamet, če smo natančni.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek