pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Dan mladosti je naša svetla prihodnost

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Dan mladosti je naša svetla prihodnost

Foto: ilustracija Lan Seušek

Zadnji dnevi letošnjega maja, ko se bliža 25. obletnica slovenske državnosti, so bili zaznamovani s številnimi v prihodnost zazrtimi prireditvami. Med njimi vsekakor ne gre prezreti iger imenovanih po Edvardu Kardelju. Ta je bil namreč idejni oče sistema socialističnega samoupravljanja, ki velja za najboljši politični sistem vseh časov in je utemeljen na Kardeljevem spoznanju, da 'sreče človeku ne more dati niti država, niti sistem, niti politična stranka'. Kardeljev eksperiment je v prvem poskusu na žalost propadel; a vaja dela mojstra, zato ni izključeno, da ne bo uspel, ko se ga bomo lotili v drugo. Ali pa v tretje … Ker, saj veste – kdor se iz zgodovine nič ne nauči … Ups, napačen pregovor! … Hotela sem reči, da je ponavljanje mati modrosti. Oziroma modric. In plavic. In vijolic. Na oko oziroma, kamor pač pade.

Ko smo že pri cvetju, povejmo še to, da so se naši v prihodnost zazrti mladinci in mladinke v maju množično odpravili počastit hišo cvetja, kjer leži – 'Za domovino s Titom naprej' – vsa njihova svetla prihodnost. Tovariš Tito, imenovan tudi 'ljubičica bjela' (po naše bela vijolica), je bil namreč med prvimi in najbolj zaslužnimi, ko je bilo treba narod prepričati o resničnosti izreka, da 'sreče človeku ne more dati niti država, niti sistem, niti politična stranka'. Takoj po vojni in tudi še desetletja po njej si je namreč prizadeval med ljudmi okrepiti spoznanje, da država, politični sistem in edina dovoljena partija človeku sreče res ne morejo dati, mu jo pa zlahka odvzamejo. In to tudi nekaj šteje. Ni torej čudno, da si je v prihodnost zazrta mladež te dni prizadevala osvojiti pokal Maršala Tita. prirejala romanja v njegov rojstni Kumrovec, ker ne iz Nazareta, temveč iz Kumrovca prihaja odrešenje sveta.

Slavnostno razpoloženje so žel do nekem mere skalili poskusi vračanja v preteklost. Le malo je manjkalo pa bi nekemu Tonetu Krkoviču uspelo z pripovedovanjem bajk in povesti iz časa osamosvojitve zastrupiti zdravo ozračje na eni od naših ideološko neobremenjenih srednjih šol. Na srečo je zavednemu dela šolskega kolektiva uspelo preprečiti to diverzijo, kar je še posebej pohvalil borec za s preteklostjo neobremenjeno prihodnost, Miha Kordiš. Pohvaliti moramo tudi odbora DZ za obrambo in za šolstvo, ki sta z združenimi močmi uspela preprečiti zlo namerno prizadevanje stranke SDS, da bi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravilo program obeležitve 25. obletnice slovenske osamosvojitve za osnovne in srednje šole. Ne gre namreč, da bi preveč obremenjevali otroke in mladino, sak bi jim s tem skalili veselje, ki so ga imeli v teh majskih dneh s pisanjem spisa o dragem tovarišu Titu.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek