Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Cerarjeva vlada ostala brez podpore režima

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Cerarjeva vlada ostala brez podpore režima

Foto: ilustracija Lan Seušek

Pretekli teden so v prostorih vladne palače in na nekaterih drugih prizoriščih potekali 'Dnevi slovenske stand-up komedije'. Čeprav je bila konkurenca huda, je naslov prvaka slovenskega komičnega odra osvojil predsednik vlade, Miro Cerar. Zasluženo? Prepričajmo se sami:

Predstava 'Peace. Ljubav. Bok.', s katero je premier nastopil v Impro ligi (gre za tekmovanje gledaliških improvizacij), je imela velik odmev tudi izven meja naše domovine. Kako izjemen improvizator je, je Cerar dokazal, ko ga je po telefonu poklical hrvaški komik in se mu predstavil kot premier sosednje države, Tihomir Orešković. Miro je takoj zagrizel in stekel je pogovor v kleni hrvaščini. Tako je tudi prav. Naj se ve, da slovenski premier uslužen mož in obvlada tuje jezike. Za 'piletinu' je sicer mislil, da je govedina, a kaj bi tisto. V času, ko svet osvaja teorija spola, pač ni nič čudnega, če se kak piščanec zjutraj prebudi in se odloči, da bo tisti dan krava. Zaradi velikega uspeha predstave, se je Cerar menda že začel učiti arabščino, kajti nič se ne ve – kmalu se zna zgoditi, da ga pokliče šef kake druge države in bo treba pogovor zaključiti s: 'Peace. Love. Allahu Akbar.'

Zelo posrečen je bil tudi Cerarjev nastop namenjen domači javnosti, ko je na novinarski konferenci predse postavil napis: 'Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve.' Prisotni novinarji so globoko v sebi pokali od smeha, širša javnost pa si še zdaj ni opomogla od navdušenja. Scenarij za nadvse uspeli skeč je pripravila predsednikova svetovalka za odnose z javnostmi, Tina Štrafela, v prejšnjem življenju znana kot podpornica in udeleženka vsesloveskih ljudskih vstaj, ki so odnesle vlado Janeza Janše. Še bolj domiselna kot izvedena je bila menda prvotna verzija scenarija, po kateri bi moral premier stopiti pred novinarje kot 'človek sendvič'. Na prsih bi nosil prej omenjeni napis, na hrbtu pa napis: 'Slovenec sem. Torej mazohist. Lopni me po buči!' A so to prihranili za kako drugo priložnost. Verjetno ne bo treba dolgo čakati, kajti izkušena premierjeva piarovka Tina Štrafela brez dvoma ve, kaj dela, in zna natančno oceniti, kdaj je kdo 'gotof'.

Sicer pa to zdaj počasi doumeva tudi že širša javnost: Vlada je gotova, ko izgubi podporo režima.

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek