Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Cerarjev čarobni napoj

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Cerarjev čarobni napoj

Foto: ilustracija Lan Seušek

Če sploh za koga, potem pregovor 'o tihi vodi, ki bregove dere', velja za slovenskega prvega ministra, Mira Cerarja, ki mu kritiki po krivem očitajo popolno nesposobnost za izvedbo kakršne koli reforme. Cerar je v resnici veliki reformator. Zatišje, ki ta čas vlada glede sprememb pokojninskega in zdravstvenega sistema, davčne reforme, demografske politike, urejanja poslovnega okolja in kar je še takih malenkosti. je zgolj kamuflaža za globoke sistemske spremembe, ki se pripravljajo v ozadju.

Med prvimi lahko pričakujemo spremembo zakona o interpelaciji, saj dosedanja ureditev omogoča številne zlorabe zlasti s strani opozicije. Tako se je pred kratkim primerilo, da so se opozicijski poslanci (s pridruženimi izdajalci iz koalicijskih vrst) ves dan znašali nad nedolžnostjo brez zaščite, imenovano Anja Kopač Mrak. Anja je glasovanje sicer preživela, a s tako hudimi poškodbami, da premierju ni ostalo drugega kot da početje SDS označi za zlorabo.

Pripravljajo se tudi spremembe referendumske zakonodaje, ki bodo uzakonile početje predsednika državnega zbora Milana Brgleza kot najvišjega in edinega arbitra, ki odloča, kdaj je volja ljudstva družbeno sprejemljiva in kdaj ne. Gotovo pa se po reformi sestave ustavnega sodišča, ki poteka pod budnim očesom poslanke Jasne Murgelj, ne bo moglo ponoviti, da bi ustavno sodišče dopustilo izvedbo 'nedopustnega referenduma' – prav s temi besedami ga je označil poslanec SD Jan Škoberne – kot se je to zgodilo v primeru družinskega zakonika.

Žal pa ob vseh teh uspehih ne gre spregledati motečega dogajanja znotraj koalicije, ki je vrglo senco na reformatorsko idilo. Omenili smo že izdajalske poslance stranke DeSUS, ki so Anji zabili nož v hrbet, ker ni bila dovolj razpoložljiva za njihove potrebe. Strankarski kolegici se je viteško postavil v bran Matjaž Han, ki je zahrbtnim koalicijskim partnerjem zabrusil, da so sredi tekme oblekli kockasti dres. Marsikdo je pomislil, da hrvaškega, kar pa seveda ni res, saj Hrvati ne nosijo 'kockastih' dresov, ampak drese s šahovnico. Torej je šlo po vsej verjetnosti za dres z granitnimi kockami, s kakršnimi že imamo izkušnje pri rušenju vlad.

Karel Erjavec je 'kocko' odbil nazaj proti SD in kdo ve, kaj bi se zgodilo, če Miro Cerar ne bi hitro ukrepal in koalicijskih partnerjev ne bi povabil na 'kavo za spravo'. Po tem kofetkanju sta bila Dejan Židan in Karel Erjavec povsem spremenjena, zato nekateri sumijo, da je Cerar kavi primešal ljubezenski napoj.
 
Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek