stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Cerar ministrom: »V potu svojega obraza boste preživljali dopust!«

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Cerar ministrom: »V potu svojega obraza boste preživljali dopust!«

Foto: ilustracija Lan Seušek

Po medijih in spletu je zakrožilo pismo porodnice, v katerem ta slovenski javnosti razkriva zanimive podrobnosti poletnega dogajanja v ljubljanski porodnišnici, kjer si bodoče mamice prizadevajo kar najbolj podaljšati čas rojevanja novopečenega državljana. Ne več dve, tri ali pet ur, želijo si, da bi rojevale vsak dvanajst, če ne šestnajst, dvajset ali celo več ur. Pri njihovem prizadevanju za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov jih izdatno podpirajo razmere v porodnišnici, kjer je klimatizirana edino porodna soba, medtem, ko so vsi ostali prostori na oddelku v poletnih mesecih noč in dan ogreti vsaj na trideset stopinj Celzija, še raje pa na stopinjo ali dve več. To porodnicam zelo povečuje motivacijo, saj je vsaka ura popadkov v prijetno hlajenem prostoru pravi užitek v primerjavi s počasnim kuhanjem v bolniški sobi, ki so ga deležne pred porodom in ki jih čaka po njem.

Udeležbo na tekmovanju za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov si je srčno želela tudi ministrica za zdravje, Milojka Kolar Celarc. Ker pa ni več v rodni dobi, se bo to poletje v ljubljanski porodnišnici potila na njivi pod izolsko bolnišnico. Zemljišče, je z zamenjavo pridobila pred dobrimi desetimi leti, ko je bila državna sekretarka na finančnem ministrstvu.

Takrat je kazalo, da bo v kratkem postalo zazidljivo, a ta poslovni načrt se je zaradi menjave občinskih oblasti izjalovil in njiva je ostala njiva. Ministrica je zato sklenila, da se bo letošnji dopust popestrila s pletjem in okopavanjem. Vsaj nekaj! Kajti polje zdravstvenih reform, ki bi ga morala v tem mandatu obdelovati je vsak dan bolj zapleveljeno.

V potu svojega obraza bo dopust preživljal tudi minister za kulturo Tone Peršak, ki se bo, kakor je sam napovedal, posvetil branju. Zlobni jeziki vedo povedati, da mu do opravljene bralne značke manjka še kar nekaj naslovov.

Veliko presenečenje je bilo, ko se je pred dopustom oglasil minister za Slovence po svetu, Gorazd Žmavc in napovedal, da bo dopust preživel doma na Ptuju. Kje je Žmavc, kadar ni na dopustu, žal ni mogoče povedati, saj kot je splošno znano, že drugi mandat preživlja v splošni anonimnosti. Vsekakor pa nikogar ne bo razočaral minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki ostaja zvest svojemu imenu (in priimku) in bo tradicionalno počivanje nadaljeval v toplicah.

Kje bo Cerar, se ne ve.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek