Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Al' prav se pishe pros(-titutka) al' press(-titutka)?

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Al' prav se pishe pros(-titutka) al' press(-titutka)?

Foto: ilustracija Lan Seušek

Slovenska vojska je dobila oceno nezadostno, nekaj policistov odpoved delovnega razmerja, upokojenci obljubo nič-celih-nič-nič-nič-in-nekaj-malega povišanja penzij … Skratka vzdušje v deželi je bilo naravnost idilično, ko je delovne ljudi, brezposelne in na delo čakajoče, ter seveda tudi poštene politike, kot strela z jasnega zadel tvit Janeza Janše, ki ga na tem mestu ne želimo ponavljati, da ne bi še dodatno razburjali že tako pretresenih množic. Povejmo le, da se je inkriminirani zapis nanašal na nam vsem dobro znane 'tutke', ki jih je avtor napačno označil za 'prostitutke', čeprav bi moral napisati 'presstitutke'.

Ne veste, kaj pomeni beseda presstitut-ka? Ne jemljite si tega k srcu, saj to nikakor ne pomeni, da ste nerazgledan tepec. Besedo 'presstitucija' smo namreč v slovenskem jeziku doslej zasledili le izjemoma, kar je logično, saj je naša žlahtna medijska srenja trdno zavezana odkrivanju resnice, samo resnice in ničesar drugega kot resnice; pa naj gre za iskanje kardinalov, ki so zatajili svoje nedolžne otročičke, ali pa za razkrinkavanje članov nacifašističnih fejst bukovih skupin. In prav zato, ker se javno mnenje dobesedno utaplja v presstituciji, se pač nismo utegnili ukvarjati s pomenom te besede.

A zdaj, ko se je po krivdi Janeza Janše razplamtela črkarska pravda, je seveda nujno, da si pojem 'presstitucija' pogledamo pobliže. Urbani slovar angleškega jezika besedo 'presstitute' razlaga takole: »Izraz 'pressstitut' je skoval Gerald Celente (ameriški napovedovalec trendov in založnik, ki se sam predstavlja kot 'politični ateist' , op. p.). Pojem presstitut zdaj pogosto uporabljajo neodvisni novinarji in pisci alternativnih medijev, ko želijo opozoriti na novinarje in 'nakladače' iz osrednjih medijskih hiš, kadar ti podajajo zjahana (v dobesednem prevodu: sfukana) in vnaprej določena mnenja, da bi se prikupili oblastem ali korporacijam, pri tem pa zanemarjajo svojo osnovno nalogo nepristranskega poročanja …« (Glej: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=presstitute )

Iz povedanega je razvidno, da je Janez Janša uporabil napačno besedo. Seveda se bo zdaj izgovarjal, da se na tviterju to hitro zgodi, kar pa ne more biti olajševalna okoliščina. V času ko to poročamo, nujna seja državnozborskega odbora za kulturo, na kateri obravnavajo Janšev zločin, še poteka. Upamo pa si napovedati, da se bodo tam navzoči poslanci gotovo odločili, da Janši odvzamejo tablico, dostop do interneta in poslanski mandat.

Ne nujno v tem vrstnem redu.
 
Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek