Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Plus 9 ali plus 6 minus 6

Deli na:
Plus 9 ali plus 6 minus 6

Volitve, prve predčasne v samostojni Sloveniji, so za nami. In Janković je v finišu, čeprav ima krajše noge, pretekel Janšo in zmagal. Še enkrat poudarjam, da ni podatkov, da bi Janković pridobil prav tistih šest odstotnih točk, ki jih jhe izgubil Janša. To bi namreč kazalo na Stalinovo pravilo, da na  volitvah zmaga tisti, ki šteje glasove. Glasove pa je štel gospod Vučko iz LDS. LDS je po dvojcu Zalar-Kresal  naprej  vzor pravosodne poštenosti. Mimogrede, gospoda Vučka ne gre zamenjevati s simbolom sarajevskih olimpijskih iger, kar sicer  natolcuje ksenofobna desnica, češ da gre za srbsko-bosansko (Vučko-Janković) zaroto proti Sloveniji.

Vseeno pa je primerjava rezultata volitev in predvolilnih anket presenetljiva. Nekateri to pojasnjujejo, češ da so bili predvolilne ankete opravljene na stacionarnih telefonih. Te telefone pa uporabljajo predvsem stari ljudje, ki jih je že povozil čas, mladi napredni ljudje uporabljajo mobilnike. Tako je ta zmaga zmaga mobilnikov nad odpisano generacijo; čudno je le, da so mobilniki volili Jankovića, ki je menda računalniško nepismen.

Še bolj presenetljiva je primerjava volitev in predvolilnih anket, če upoštevamo, da so skoraj vse ankete večine agencij  pripisovale Janši zmago s plus devetimi odstotnimi točkami. A so se  vse te javnomenjeske agencije enako uštele. To je pravzaprav za Gunnissovo knjigo rekordov, še zlasti če upoštevamo, da pa so te agencije skorajada natančno poprej (torej tudi na stacionarnih telefonih) napovedale potem na volitvah dosežene rezultate drugih strank, ki niso bile v igri za prvo mesto. Edina, ki je zadnji dan pred volilnim molkom ugotovila Jankovićev pohod na zmago, je bila Ninamedia, ki tako ni za Guinnessovo knjigo rekordov, saj je očitno sodelovala pri skrajnem pozivu v sodobni NOB.

Potemtakem je za razliko med napovedanimi in dejanskimi volitvami kriva le večina naših javnomenjskih agencij, zato bi moral biti prvi korak nove vlade, da bi ustanovila svojo javnomnenjsko agencijo (ali da bi Electa olastninila Ninamedio), ki bi edina imela licenco za predvolilne ankete (po nekdanjem Toševem FDV-vzorcu). Naši volivci tako ne bi bili zbegani in bi vedno lahko vnaprej vedeli, kdo bodo zmagovalci in kako se priključiti main streamu našega samoupravnega socializma. Tako bi se izognili tudi tatvinam glasovnic (kot se je zgodilo v eldeesovskem Tržiču) in podaljševanju volilnega molka, ki pa je bil pretrgan že v nedeljo ob petnajsti uri.

No, da še aktualnim javnomnenjskim anketarjem le ne delam krivice, bi Slovence lahko še enkrat vprašali, koga so volili n