kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Nova Padalčeva prevara: o Jelinčičevi napovedi vrnitve v politiko

Deli na:
Nova Padalčeva prevara: o Jelinčičevi napovedi vrnitve v politiko

Naivno je pričakovati, da bo Jelinčič z vrnitvijo v parlament omogočil novo desno vlado, poleg tega bi bila taka koalicija žaljiva predvsem do njegovih žrtev.

Kontroverzni predsednik SNS Zmago Jelinčič je napovedal vrnitev v politiko. Najprej naj bi nastopil na predsedniških volitvah, nato se bo skušal s svojo stranko vrniti v državni zbor.

Prvič je v poslansko klop prišel na volitvah leta 1992, ko je z radikalno nacionalistično retoriko dosegel okoli 120.000 glasov oziroma približno deset odstotkov, nato pa je omogočil izvolitev vlade Janeza Drnovška.

V državnem zboru je zastopal proticerkvena in celo prosrbska stališča ter bil podpornik levih koalicij, po letu 2004 je zamenjal plašč in podprl desno vladno koalicijo, njegov poslanec Sašo Peče pa je postal podpredsednik državnega zbora.

Na volitvah leta 2011 je izpadel iz parlamenta, to je v veliki meri posledica afere njegovega poslanca Srečka Prijatelja, ki je zaradi izsiljevanja pristal v zaporu. Na zadnjih volitvah 2014 je njegova stranka dosegla 19 tisoč glasov oziroma 2,2 odstotka, zato iz državnega proračuna prejema po 8370 evrov mesečno.

Po poročilu Ajpesa je SNS za svoje delovanje leta 2015 prejela 107.114 evrov iz državnega proračuna, iz občinskih proračunov še 9.768 evrov. S temi sredstvi naj bi si krila stroške za delovanje, pri čemer je treba dodati, da ima stranka sedež kar na domačem naslovu Zmaga Jelinčiča v njegovi vili na Bleiweisovi v Ljubljani.

Tik pred odhodom iz parlamenta si je Jelinčič omislil še vilo na Obali, njegova žena Monika je za 576 tisoč evrov od koprske mestne občine kupila okoli 2200 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Žusterni, na katerem sta začela graditi ogromno hišo z bazenom. Ker je finančna uprava Jelinčičevo ženo obtožila, da je denar dobila na črno (v resnici ji ga je dal Jelinčič), je zahtevala plačilo 280 tisoč evrov davka, zaradi česar jima je zmanjkalo denarja za nadaljevanje megalomanske gradnje.

To je verjetno glavni motiv, da se 69-letni Jelinčič želi vrniti v parlament, pri čemer tokrat računa na protimigrantsko razpoloženje volivcev. Manj razumljivo je, da njegovo politično vrnitev podpira del desnih portalov, povezanih s stranko SDS. Znano je, da je bil Jelinčič ovaduh SDV, tako si je skušal oprati ime zaradi kriminalne preteklosti.

Med drugim je zalezoval in ovajal dr. Ljuba Sirca, ki so ga v soboto pokopali v Kranju, med govorniki na pogrebu je bil prvak SDS Janez Janša. Jelinčič še vedno o Udbi govori najlepše, na svojo udbovsko preteklost je ponosen, pred hišo ima Titov kip, ob smrti kubanskega diktatorja Castra pa se je na facebooku hvalil s prijetnimi spomini nanj.

Zato je naivno pričakovati, da bo Jelinčič z vrnitvijo v parlament omogočil novo desno vlado, poleg tega bi bila taka koalicija žaljiva predvsem do njegovih žrtev.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN V TRAFIKI24